Tomy Lee Jones i Hillary Swank protagonitzen una de les estrenes destacades de la setmana. L’actor nord-americà és, a més, el director del film, anomenat ‘Deuda de honor’. Situada a Nebraska l’any 1855, la pel·lícula narra la missió de Mary Bee Cuddy (Hillary Swank), una dona solitària a qui l’església li encomana fer tornar al món civilitzat tres dones que per raons diverses han perdut l’enteniment. Fortuïtament, Bee Cuddy salva la vida al vell Briggs (Tommy Lee Jones), a qui a canvi exigeix que l’acompanyi en aquest difícil i perillós encàrrec.
Benicio del Toro és un altre dels protagonistes de la cartellera del 13 novembre. A ‘Sicario’, la trama gira al voltant del tràfic de drogues a la zona fronterera entre Mèxic i els Estats Units. Del Toro, un enigmàtic consultor, lidera un equip format per una agent de l’FBI (Emily Blunt) i un oficial de les forces d’elit governamentals. Tots tres s’embarquen en un viatge clandestí marcat per la violència i les contradiccions ètiques que implica la missió, especialment per a l’agent federal Kate Mercer (Blunt).
Una mica més amunt, a Califòrnia, se situa l’acció de la tercera estrena nord-americana de la setmana, ‘Straight Outta Compton’, titulada com l’àlbum de debut del famós grup de rap N.W.A (Niggaz With Attitudes). Aquesta pel·lícula repassa la història i el context social i polític del popular grup –format, entre altres, per Dr.Dre o Ice Cube-, l’activitat del qual es va estendre del 1986 al 1991. El disc ‘Straight Outta Compton’ està considerat com una fita de l’anomenat ‘gangsta rap’.
Completa les estrenes de la setmana un thriller de coproducció europea (Regne Unit, Suècia, Dinamarca) i nord-americana, ‘Una decisión peligrosa’. Kate Hudson i James Franco protagonitzen la pel·lícula. La parella es complica la vida el dia en què decideixen quedar-se amb els 200.000 euros que troben, amagats al costat del cos mort del propietari del pis que tenen llogat. A partir d’aquell moment comencen les desgràcies, perquè hi ha qui segueix el rastre d’aquest immens botí, entre ells un traficant de drogues i un criminal despietat.
‘Rams (el valle de los carneros’), la pel·lícula vencedora de la recent Setmana Internacional de Cine de Valladolid, Seminci, s’estrena aquest divendres als cinemes. L’Espiga d’Or 2015 d’aquest certamen és un film rural islandès sobre dos ramaders germans, criadors d’ovelles, que viuen al costat però totalment aïllats per vells enfrontaments. La cartellera també dóna la benvinguda al film català d’Anna Bofarull ‘Sonata per a violoncel’, protagonitzada per Montse German, un homenatge de la directora a la seva mare, afectada per la malaltia de la fibromiàlgia. German és al film una violinista de renom que conviu durant anys amb els símptomes de la malaltia fins que un dia li confirmen el diagnòstic.
A banda de ‘Sonata per a violoncel’, aquesta és una setmana amb un bon grapat d’estrenes cinematogràfiques estatals: ‘La Adopción’, ‘La final’, ‘Línea de meta’ i ‘Un otoño sin Berlín’. En total cinc pel·lícules espanyoles, la meitat de totes les que s’estrenen aquest divendres als cinemes.
‘La Adopción’ és una pel·lícula de Daniela Féjerman, protagonitzada pels coneguts actors catalans Nora Navas i Francesc Garrido, i que aborda una realitat que han conegut moltes parelles amb ganes d’adoptar fills a l’estranger. Al film, la parella arriba a un país de l’est d’Europa per fer una adopció, però les coses no sortiran com esperaven. En un entorn progressivament hostil, a més, afloren els conflictes entre ells mateixos.
De to igualment aspre és ‘Un otoño sin Berlín’, que protagonitzen Irene Escolar, Tamar Novas i Ramón Barea. June (Escolar) torna al seu poble natal per sorpresa després de passar una temporada a l’estranger (Berlín), i allà l’espera una estada de tot menys plàcida. La relació amb qui va ser el seu primer amor, Diego, és una de les trames centrals del film.
Quant a ‘La final’, es tracta d’una comèdia lleugera, escrita i dirigida pel guionista i director –principalment televisiu- Valeiro Boserman, en què tres seguidors de l’Atlètic de Madrid i tres seguidores del Reial Madrid viuen una història d’amor la setmana prèvia a la final de la Lliga de Campions que va enfrontar tots dos equips. La pel·lícula culmina, és clar, la nit en què es disputa la final, una cita que veuran tots junts en un bar.
I la darrera estrena amb segell estatal és el documental ‘Línea de meta’. Aquesta cinta relata la història d’un pare i una filla, ell corredor de maratons, ella afectada per la Síndrome de Rett, una patologia molt poc comuna. Josele, el pare, decideix compartir amb la seva filla l’aventura de córrer, i comença a participar a les maratons empenyent el carret de la Maria. El documental de Paola García Costas va ser guanyadora del Festival Internacional de Cinema d’Esports d’Oaxaca (Mèxic) el febrer d’aquest 2015, i va obtenir un Premi a l’Excel·lència al The Indie Fest Film Awards de Califòrnia.