Flashmob de l'any passat

Sílvia Ruiz

Tot a punt per a un DisSantes que promet sorprendre

Els concerts de Txarango i Strombers són els plats forts de la segona edició d'aquesta festa promoguda per la Fundació Maresme

La segona edició de DisSantes arriba amb força i es trasllada al centre de la Festa Major. És el  dissabte 26 quan el Nou Parc Central acull aquesta festa promoguda per la Fundació Maresme, que torna amb una jornada solidària pensada per a tothom. L'estructura del programa d'activitats és la mateixa que la de l'any passat, diferenciant entre l'agenda diürna i la nocturna. "L'objectiu és cobrir tota la franja de públic possible i que tothom tingui un espai per passar-s'ho bé", afirma el portaveu de la fundació i un dels organitzadors, Enric Massaguer.

La jornada comença a les 10:30h del matí amb en el context de "Esmorza i juga amb en Santi". La idea ésoferir un esmorzar lleuger i convidar a nens i famílies a participar de jocs didàctics relacionats amb en Santi, la icona de la Fundació Maresme. A partir de les 12h es farà la flashmob de la cançó "Jo sóc com tu", un títol que parla per sí sol. Aquest any ha estat el reconegut grup La Pegatina l'encarregat de fer la nova versió de la cançó de forma totalment desinteressada. "Tot i que es manté el títol, cada any es farà una versió diferent d'aquesta canviant la música, la lletra i el grup que la versiona", explica Massaguer.

Després de la flashmob és l'hora de recuperar forces gràcies a un vermut solidari fet a preus populars. A més, i paral•lelament al vermut, la Fundació Maresme organitza una rifa solidària on hi tenen cabuda diferents objectes de famosos, sobretot d'esportistes catalans: la samarreta de l'Espanyol signada pels jugadors o els guants del pilot de motociclisme Pol Espargaró són alguns exemples.

Ja al vespre, DisSantes torna amb força amb un cartell de concerts ben atractius i d'entrada gratuïta. Txarango i Strombers són els plats forts d'enguany, grups amb renom dins del panorama musical català que prometen atreure una gran quantitat de públic. A més d'aquests grups musicals són molts els famosos que col•laboren desinteressadament amb la Fundació Maresme. Són coneguts com "Els amics d'en Santi" i entre ells es troben des dels actors de la sèrie La Riera a esportistes catalans de diferents àmbits.
Organitzar una jornada d'aquestes característiques requereix una inversió econòmica molt important per a una entitat sense afany de lucre com és la Fundació Maresme. Les aportacions dels participants i la gestió de les barres de bar han de permetre que la festa sigui sostenible, ja que a més aquest any les barres de la Nit Boja també van a càrrec d'aquesta fundació. Per altra banda, també es posen a la venda samarretes, xapes i altres objectes amb la icona d'en Santi fets pel col·lectiu de la fundació.

Trencar estereotips
La festa DisSantes va néixer l'any passat amb l'objectiu de donar a conèixer la Fundació Maresme i els seus 48 anys d'història treballant en favor de les persones amb discapacitat intel•lectual, alhora que es fomenta la integració social d'aquest col•lectiu. "Volem que la gent ens conegui més, que entenguin millor què és la discapacitat, i trencar barreres i estereotips que no sempre són integradors", explica Enric Massaguer. I és que el col•lectiu de persones amb discapacitats són les protagonistes de les activitats i les que estan directament implicades en l'organització de la festa. Per a la fundació, "ells són la cara de DisSantes. Volem que la gent visualitzi la discapacitat des d'una perspectiva totalment integradora". En aquesta segona edició, al voltant de 400 voluntaris són necessaris per a l'organització d'una jornada solidària d'aquestes característiques, la major part dels quals són persones amb discapacitat i les seves famílies, a més de treballadors de l'entitat.

Repetir l'èxit del 2013
La jornada de Dissantes del 2013 va ser un èxit rotund, tant a nivell de participació a la flashmob com als concerts promoguts. De fet, aquest èxit ha fet que enguany la festa es traslladi del dia 20 al 26 de juliol, en ple cor de Les Santes. "Vam fer una previsió d' assistència global de 10-12 mil persones i vam reunir un volum de gent que no ens imaginàvem", recorda el portaveu de la fundació. Des de la Fundació Maresme reconeixen que organitzar un esdeveniment d'aquestes característiques és una satisfacció però també una gran responsabilitat: "Ara ja estem al cor de Les Santes i això vol dir que confien en nosaltres i en la qualitat de les activitats que oferim". La idea és, per tant, que DisSantes s'instauri com a part fixa de la festa major.