La Mostra s'estrena dijous que ve, dia 3, però perquè els projectors es puguin encendre des del mes de maig l'equip de la Comissió de Cinema del Patronat de Cultura ha estat treballant de valent. El grup s'ha anat trobant els dilluns al vespre en una sala del Foment Mataroní i han anat parlant, fent propostes, pensant idees, avaluant i finalment prenent decisions amb vista a tenir una Mostra d'alt nivell, com ells sempre han somiat.
El fet de poder treballar amb total llibertat, ja que el Patronat de Cultura els ha cedit la direcció executiva de l'esdeveniment, els ha donat molta marxa. «Per primera vegada hem pogut decidir totes les pel·lícules que surten, des de principi a final», apunta Jacint Fornols. «No hem aprofitat les pel·lícules que ens ofereixen del Verdi, sinó que hem triat cadascun dels films perquè tenia un interès i un valor concrets», diu Judith Vives. «Era una vella reivindicació de la comissió», recorda Xavier Roldán. «Però també és una gran responsabilitat, perquè si la cosa no va bé serà responsabilitat nostra», el replica Anna Bruguera.
El sistema de treball ha estat el més lògic. Primer es va fer una extensa llista a partir de propostes de països i temes i aquesta llista s'ha anat reduint en funció de les possibilitats reals de portar-la a la capital del Maresme i també de «casar-la» dins els criteris del certamen. «Amb el temps que hem tingut els resultats obtinguts són excel·lents», assegura Fornols. «Són pel·lícules que potser no s'estrenaran mai a Espanya», apunta Bruguera. «I també cal dir que són films que han guanyat premis a Venècia o Cannes».
L'únic element que els ha jugat a la contra és haver hagut de treballar només a partir del mes de maig, que és quan el Patronat va decidir atorgar el poder absolut sobre la Mostra exclusivament a la Comissió. «Aquest tipus de festivals es preparen a un any vista», apunta Ramon Ramis.
Òbviament la feina no ha consistit només a reunir-se sinó que els membres de la Comissió han hagut de demostrar les seves habilitats fent tota mena de gestions, des de trobar-se amb els distribuïdors als festivals de Sant Sebastià i Sitges fins a contactar per via telefònica amb Teheran per aconseguir el permís de projecció de la pel·lícula 20 Fingers. Es tracta d'una cinta prohibida a l'Iran (pels temes que tracta) i que gràcies a l'esforç de la Comissió es podrà veure excepcionalment a Mataró.