El proper dissabte 7 d'octubre Mataró viurà la trobada de gegants més important de la seva història amb un centenar de figures i una vintena de nans que assistiran a la XVI Trobada de Gegants del Maresme. L'acte, que s'iniciarà a la Plaça Santa Anna a dos quarts de sis de la tarda, reunirà per primera vegada als diferents gegants de Mataró i el Maresme que pujaran en cercavila per la Riera fins al Nou Parc Central, on tindran lloc els parlaments i els balls finals.
L'acte, que està organitzat per la Colla Gegantera d'Iluro i la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró i compta amb el suport de l'ajuntament i la collaboració del Capgròs, servirà també per escollir la geganta que ostentarà el títol de Pubilla del Maresme durant el proper any i que, per tant, organitzarà la següent edició d'aquesta festa que es remunta a 1991. El 2 d'octubre de l'any passat l'Alarona, geganta de la Colla Gegantera d'Iluro, fou l'escollida Pubilla i des d'aquell moment els integrants d'aquesta veterana colla mataronina varen començar a planejar aquest acte massiu en el que es preveu que assisteixin uns 1.800 geganters de tota la comarca. La trobada comptarà amb la presència d'un centenar de gegants i una vintena de nans i hi participaran, entre d'altres, la Família Robafaves així com el Treball i Na Cultura, gegants de l'Agrupació de Geganters de Catalunya, que visiten Mataró per primera vegada.
Veure ballar aquests gegants, que no surten massa, és espectacular, assenyala David Roy, cap de colla de la Colla Gegantera d'Iluro i president de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró. És un acte que té sentit perquè l'organitza la ciutadania. Els gegants s'han convertit en un símbol d'identitat de moltes escoles i d'associacions de veïns, destaca l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron. Per Mataró representa una oportunitat per demostrar que som una ciutat acollidora i que entenem el fet geganter, assenyala el president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera. Estem davant una trobada de ciutat, on els gegants aporten el seu contingut íntegre, el seu valor simbòlic, continua Graupera.
Suport econòmic
A més del suport del consistori, la Trobada de Gegants del Maresme compta amb l'aportació de dues empreses privades com Caixa Laietana i Acesa -l'ajuntament i Acesa han signat avui un conveni de col·laboració on la concessionària feia una donació de 30.000 euros al Patronat Municipal de Cultura per finançar l'acte-, i fins i tot ha tingut el suport econòmic del Collectiu Imprevist, desaparegut anys enrere. Els responsables d'aquella associació que organitzava activitats infantils i juvenils als anys noranta varen decidir cedir a l'organització de la trobada el fons econòmic que feia anys que tenien inactiu.