Fotos: Romuald Gallofré

Vern Bueno Casas

Un dia i una nit de bojos

Després d'una Crida accidentada per la pluja i els xiulets a l'alcalde, la Nit Boja aconsegueix esquivar el mal temps i desferma l'eufòria a la ciutat

La bogeria se li pressuposa al dia 25 de juliol a Mataró, tal i com indica el nom pel qual es coneix la nit més emblemàtica de l’any a la ciutat. Però aquest any ha estat sonat d’una forma una mica diferent a l’habitual. La pluja, que feia més d’una dècada que no feia acte de presència en aquesta jornada de Les Santes, ha fet la guitza durant bona part de la tarda, posant l’ai al cor als santeros perquè perillaven actes insignes com la Crida, el Desvetllament o l’Escapada a Negra Nit. Finalment, però, tot s’ha pogut tirar endavant, encara que d’una manera una mica sui generis.

La Crida ha estat l’acte que més afectat s’ha vist pel mal temps. Quan faltaven poc minuts per a les 20h, hora prevista d’inici, semblava impossible que es realitzés, perquè no parava de ploure. Però la pluja ha escampat de cop i volta i Mataró ha vist la llum: no només hi hauria les primeres dormides dels Gegants i els balls de la resta de compases, sinó que s’entreveia que també es podria salvar la Nit Boja. La Crida ha tingut lloc una hora més tard del que és habitual, després d’estampes ben curioses com el trasllat dels Gegants en camió des de Can Marfà fins a l’Ajuntament, o el tècnic de manteniment del consistori assecant amb un bufador d’aire el terra de davant de la Casa Gran –en solitari, impertèrrit, durant més de mitja hora i observat per tothom, aplaudiments finals inclosos- per intentar evitar portadors de les figures poguessin relliscar. Un heroi anònim d’una Crida marcada també, per si encara hi faltessin ingredients, pels xiulets a l’alcalde i els crits a favor de la independència i de poder votar el proper 1 d’octubre. Bote ha hagut d'alçar molt la veu perquè se l'escoltés, davant la protesta que en les darreres 24 hores s'havia convocat per les xarxes socials. 

Un total de 12.400 persones omplien La Riera quan han sortit els Gegants pel Desvetllament

Tenint en compte que les previsions meteorològiques estaven fallant més que una escopeta de fira, ningú sabia al llarg de la tarda i vespre si seria possible celebrar el Desvetllament Bellugós. Quan tot apuntava que de 22 a 24h plouria o bé el terra estaria massa moll, s’estudiava la possibilitat de fer la baixada inicial per la Riera sense els gegants, només amb la banda, i que s’intentaria fer la pujada ja amb la incorporació de la Família Robafaves. Una aposta rocambolesca que finalment, per sort, no s’ha hagut d’aplicar. Les tempestes han escampat definitivament, el radar del Meteocat (avui consultat per tots els mataronins) ha deixat clar que no es tornarien a acostar, i a les 23.30h, puntuals com sempre, han sortit els Gegants i la banda de les portes de l’Ajuntament.

Segons dades facilitades per l’Ajuntament, a aquella hora un total de 12.400 persones omplien La Riera. Una xifra ben exacta perquè s’han pogut comptar els assistents en els 12 controls d’accessos que s’han establert en les vies que porten a l’arteria del centre de Mataró. Ha estat la gran novetat d’enguany, de cara a controlar l’aforament i l’entrada d’objectes de vidre. S’han format algunes cues, sí, però la primera valoració del consistori del resultat de l’experiència ha estat molt positiva, ja que consideren que el trànsit de gent ha estat fluït i alhora s’ha pogut garantir la seguretat de tot el públic.

La gran novetat d'enguany ha estat l'aplicació dels controls d'accessos a La Riera i, segons l'Ajuntament, han funcionat a la perfecció

Malgrat que 12.400 persones és una xifra important, la sensació dominant, expressada tant des de les colles com per part de molts assistents, era que enguany hi havia menys gent que en anys anteriors. Al voltant dels Gegants, durant el Desvetllament, s’hi estava molt estret, com sempre, però no costava gaire trobar espais lliures, i per exemple la plaça de Santa Anna estava molt més esponjada que en altres ocasions. L’acte alternatiu a la Nit Boja, enguany promogut per RAC105 a la platja del Callao, sí que ha estat força massificat.

La pluja ja no ha tornat, però els seus efectes s'han deixat sentir durant l’Escapada a Negra Nit. Segurament a causa del fort xàfec caigut a la tarda, diverses de les traques i pirotècnies instal·lades a punts del recorregut del correfoc han fet llufa, i no han esclatat de la manera que s’esperava. Especialment decebedor ha estat el muntatge final, sempre tan espectacular, a la plaça de l’Ajuntament. Tot plegat, però, s’ha vist compensat per la feina de traca de les Diablesses, la Momerota, el Drac i les colles convidades d’enguany, el Ball de Diables de Caldes de Montbui, els Diables del Carmel de Barcelona, els Diables de la Llàntia de Mataró, el Ball Diables de Les Roquetes, el Boc de Can Vernet de Sant Cugat i Godra, la Quimera de Caldes de Montbui.

La broma que la Ruixada s’havia avançat unes quantes hores aquest 25 de juliol ha corregut per tot Mataró, però els fidels al capítol final de la Nit Boja volien la de veritat, i l’han tinguda. Com no podia ser d’una altra manera en un dia 25 tan diferent, la Ruixada d’enguany també ha tingut un toc especial: un record inicial per als 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, que van arrencar un 25 de juliol de 1992, la mateixa data d’inici, cada any, de la Festa Major mataronina. A partir d’aquí, hit rere hit, amb especial protagonisme dels himnes EDM i llatins del moment, ben regats per les mànegues.

A falta de fer un balanç més en profunditat, des de l’Ajuntament s’ha informat que, com a mínim fins a les 4 de la matinada, no s’havia produït cap incident de notorietat.