El pop cantat en català viu un autèntic boom de vendes discos i de concerts. Grups com Antònia Font, Manel o Amics de les Arts capitanegen un fenomen que recorda el que es va viure amb el Rock Català fa 20 anys, tot i que amb connotacions molt diferents. El documental ‘Cançons a la vora del pop’, obra de la productora mataronina Clack Música! i el grup Enderrock, analitza aquest moviment musical a través de cinc dels seus protagonistes: Manel, Els Amics de les Arts, El Petit de Ca l’Eril, Anna Roig i l’Ombre de Ton Chien i Maria Coma. “És una road-movie amb la música d’aquests grups i els seus components com a protagonistes”, destaca Joan Salicrú, un dels responsables del documental, produït i dirigit per Eloi Aymerich (autor de treballs com ‘Dignitat’) i que també ha comptat amb Oriol Castillón, Kiko Montoro, Ferran Garcia, Genís Serra, Marc Teixidó i Ariadna Vázquez.
El documental vol capturar aquest fenomen musical en la seva plena eclosió. “El vam plantejar el mes de desembre passat i l’hem realitzat en tan sols tres mesos, és un documental d’immediatesa, directe i d’urgència”, destaca Salicrú. La guspira del projecte es va encendre el gener de 2009, quan els seus autors es van trobar en un concert de Manel, llavors un grup poc conegut, un dissabte a la nit en una escola pública de Manlleu amb més de 300 persones. “Vam veure que aquí estava passant alguna cosa”, resol Salicrú. Van tenir la mateixa sensació en concerts com els d’Anna Roig al Mercat de Música Viva e Vic o d’Els Amics de les Arts a Sant Andreu. “El fenomen, però, explota amb Manel, que despatxen 20.000 discos en una època en què ningú en ven”, afirma Salicrú. Però no tot es resumeix en aquest quartet; es tracta d’un autèntic boom amb molts implicats, un munt de concerts amb assistències multitudinàries i nous grups que surten de sota les pedres.
Grups sincers
‘Cançons a la vora del pop’ barreja les històries de Manel, Els Amics de les Arts, El Petit de Ca l’Eril, Anna Roig i Maria Coma (tot i que l’aparició de Manel és més circumstancial), mostrant la seva vida quotidiana com a banda. A més, inclou una actuació en directe de cada grup. “Aquests cinc noms expliquen l’escena musical actual, però n’hi podrien haver d’altres”, expliquen els responsables del documental. Per a ells, la nova onada planteja moltes diferències respecte als Sau, Pets, Sopa de Cabra i Santgraït que van popularitzar el moviment del Rock Català. “Ens trobem davant d’un fenomen musical, sense les connotacions polítiques que va tenir a principis dels 90”, resumeix Salicrú. Els grups actuals canten en català “des de la normalitat, sense un esperit reivindicatiu”. I el seu impuls no ve donat per les institucions, que van jugar un paper clau en el Rock Català, sinó per “la connexió entre grups i públic, amb Internet com a nexe”, explica Salicrú. Segons el seu parer, l’èxit d’aquesta nova fornada de bandes ve marcat per la bona qualitat musical de les seves propostes, però també perquè es tracta d’un producte “molt sincer”. “No volen salvar el planeta ni el país, ni explicar-nos la seva veritat, simplement reflexionen sobre com viuen, i això la gent ho ha comprat”, destaca.