Vern Bueno

Un estiu de misteri i exotisme

Dan Brown i els seus satèl·lits -Ken Follet, Matthew Pearl, Ian Caldwell- són els autors més llegits en aquesta època de l'any

La manca de temps, una excusa a la que s'acostuma a recórrer durant l'any per justificar l'abandonament al qual sotmetem els llibres, perd tot el sentit durant l'estiu. Amb una mica de fortuna, es gaudeix de varies setmanes de vacances, moments ideals per l'esbarjo, l'oci i l'evasió. Una època perfecta per llegir aquells llibres que ens han recomanat durant tot l'any o descobrir les novetats literàries.

A la llibreria Robafaves de Mataró saben que hi ha diferencies entre el client/lector habitual i el client/lector d'estiu. Al llarg de l'any, la majoria de compradors o bé son lectors ja molt avesats, amb coneixement i gustos molt definits, o arriben a la llibreria amb un títol al cap, fruit de la recomanació d'algun diari o d'algun amic; en ambdós casos, les idees estan molt clares i l'assessorament necessari és mínim. En canvi, a l'estiu el llibreter ha d'exercir molt més la seva feina, perquè molts dels clients, que dediquen tan sols aquesta època de l'any a llegir, se senten perduts entre el marasme editorial i demanen ajuda. Alguns es limiten al gran èxit de la temporada, i altres sembla que vulguin examinar-se: “O s'enduen un llibre, que haurà de ser ‘el gran llibre' de l'estiu, o se n'emporten una pila enorme que els serà impossible acabar en un mes de vacances”, comenta una de les dependentes de la botiga.

El fenòmen Dan Brown
Què triomfa aquest estiu? Bàsicament, Dan Brown i els seus satèl·lits. És a dir, l'èxit de ‘El Codi Da Vinci', ‘La Conspiració' i ‘Angels i dimonis' provoca que els seus lectors, un cop finalitzada la lectura de la saga de l'escriptor de New Hampshire (EUA), demanin al llibreter novel·les “semblants”, que segueixin el patró de la intriga en un marc de ficció històrica. Així, noms com Ken Follet (‘Els pilars de la Terra'), Matthew Pearl (‘El Club Dante'), Ian Caldwell (‘El Enigma del cuatro') o, en un pla diferent, Arturo Perez-Reverte (‘Cabo Trafalgar') i Carlos Ruiz Zafón (‘L'ombra del vent') ja clàssics de per sí, s'enganxen darrera l'onada de Brown. “Son llibres que aquest estiu tenen una mitja de vuit o mes reserves”, afirma Isabel Tudurí, de la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró.

Exotisme i investigadors
Deixant de banda que, en aquestes dates, el llibre més venut a Catalunya és en anglès (‘Harry Potter and the Half-Blood Prince'), l'estiu no ens ofereix gaires sorpreses literaries. El Premi Llibreter d'aquest any, ‘El port de les aromes' (John Lanchester), ocupa de nou un lloc destacat en la llista de vendes. Un fet que s'explica pel prestigi del guardó, però també per la temàtica exòtica del llibre, en aquest cas la recreació la convulsa història de la ciutat de Hong Kong. La vida a les antípodes té cada cop més atractiu entre els lectors i els viatgers, i això es nota en la venta de guies de viatges, fenomen ineludible a l'estiu. “Cada dia ens demanen mes guies de llocs exòtics i llunyans, que fa temps ni ens hauríem imaginat” expliquen des de Robafaves, “i si les guies no hi arriben, la literatura de viatge és cada cop una millor solució”. En aquest cas, noms com Javier Reverte son sempre un valor segur.

Un clàssic de cada estiu, que aquest any viu una nova revifada, son les sèries de novel·les policíaques. Les peripècies del detectiu Kurt Wallander (Henning Mankell), les aventures venecianes de Guido Brunnetti (Donna Leon) o de l'Inspector Montalbano en terres sicilianes (Andrea Camilleri) provoquen furor entre una quantitat de lectors que va en increment.

Etiquetes: