Gelabert, Cussó, Brufau i Cuyàs durant l'acte.

T. Rodon

Un llibre d'imatges reviu les qualitats de Manel Cuyàs

Escenes de la Passió, que es va presentar ahir, recull vint-i-una imatges que Cuyàs va cedir a la parròquia de Sant Josep

El llegat de Manuel Cuyàs ha estat prolífic i per molt que passin els anys de ben segur que s'aniran descobrint parts del seu jo més artístic. Així ho van poder constatar els presents a la sala d'actes de Caixa Laietana ahir dimarts, dia 25, en la presentació d'un recull de dibuixos de l'artista, realitzats just després d'haver-se jubilat. Escenes de la Passió no és però un conglomerat de dibuixos casuals, sinó escenes de la passió “reflexionades i treballades al llarg de tota la seva vida”. “Cuyàs era una persona molt cristiana i catalanista que tenia una gran inventiva i capacitat de crear”, ha dit en la presentació del llibre el seu fill, Manel Cuyàs.

L'origen dels vint-i-un dibuixos que es presenten en el llibre cal trobar-lo als anys quaranta, quan Cuyàs “es va veure en cor de superar” les escenes del Via Crucis que aleshores es podien contemplar a la Parròquia de Sant Josep. El seu ofici i el poc temps del que disposava només van fer que posposar la realització dels treballs. “Tot i que volia fer un Via Crucis es va permetre petites llicències”, ha comentat Cuyàs. Malgrat tot, les imatges mostren vitalitat i moviment, “fruit de les influències rebudes del cinema i la fotografia”.

Quan Cuyàs va acabar els dibuixos els va donar a la parròquia de Sant Josep, al capdavant del qual hi havia aleshores mossèn Joaquim Monasterio, qui va situar les imatges al claustre. No va ser fins l'arribada de mossèn Brufau que es van redescobrir, segons ha explicat: “Els dibuixos m'han agradat molt i de seguida els vam treure del claustre perquè no els robessin”. Pel rector de Sant Josep, Jordi Cussó, el llibre és una “eina de meditació” i explica “la vida de Jesús segons la visió d'un gran artista”. L'anècdota constant dels dibuixos és l'aparició a cada imatge de la Creu de Terme, fet que constata la seva estimació a la ciutat. L'edició del llibre ha comptat amb la col·laboració de Caixa Laietana, que ahir estava representada per Miquel Gelabert.

Manuel Cuyàs va morir el 30 de juliol de 2005, als 83 anys d'edat. Va desenvolupar bona part de la seva professió treballant per a editorials angleses, tot i que també va deixar empremta entre els joves de la postguerra dibuixant els personatges de còmics de l'editorial Bruguera.