Peret. L'ànima d'un poble és el títol de les memòries del cantant mataroní Pere Pubill Calaf, més conegut com a Peret, que està a punt de sortir a les llibreries catalanes. El llibre és obra de Cèlia Sànchez-Mústich -neboda del cantant- i l'edita Península en castellà i Edicions 62 en català. A mig camí entre el relat i les converses amb la seva neboda paia, Peret fa un recorregut intens i alhora amè, tan profund com ple d'ironia, d'una vida absolutament singular, la d'un dels personatges més curiosos, excepcionals i estimats que ha donat Catalunya. El llibre està inclòs en la col·lecció de Biografies i Memòries d'Edicions 62, té 176 pàgines i costa setze euros. El rotatiu La Vanguardia va fer diumenge un avançament del llibre, on es narrava l'etapa de l'artista com a pastor de l'església de Filadelfia.
Nascut a Mataró el 1935, Pere Pubill Calaf, Peret, ha tingut una vida plena de contrastos. De jove, va passar de la barraca a la venda ambulant, de la venda ambulant a l'ofici de fuster i tapisser, posteriorment es va guanyar la vida com a guitarrista i va acabar per convertir-se en el principal propulsor de la rumba catalana i en el gitano català més internacional. L'any 82, al pic de l'èxit, va abandonar la vida artística per ingressar a l'Església de Filadèlfia, on va exercir de pastor durant nou anys. El 1992, en un retorn apoteòsic, va cantar amb el seus palmeros en l'acte de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona. Ara, als 70 anys, Peret explica el millor i el pitjor de la seva vida. S'hi revela, per exemple, el pensament polèmic d'aquest home sobre les seves idees i experiències en l'amor, el racisme, la política, les dones, el sexe, la vida artística, la prostitució, l'amistat i les sectes, per citar alguns exemples.
L'autora
Cèlia Sànchez-Mústich (Barcelona, 1954). De formació musical, s'ha dedicat a l'escriptura. És poeta i narradora, i sovint ha col·laborat en mitjans de comunicació i propostes culturals. Ha obtingut, entre altres, els premis Rosa Leveroni i Miquel de Palol, de poesia, i els Don.na i Mercè Rodoreda de narrativa. Diversos poemes seus han estat antologats i traduïts. Entre els seus llibres destaquem les novel·les Les cambres del desig i Tercer acte d'amor, i els seus darrers poemaris Temperatura humana, Taques, i Llum de claraboia.
Extracte del llibre aparegut a 'La Vanguardia'
Massa pocs grups pel festival mataroní
D'altra banda, el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, va explicar dijous dia 3 en el ple del mes de març en resposta a una pregunta del Partit Popular que organitzar un festival de rumba catalana a la ciutat es planteja com un repte difícil degut a la poca quantitat de grups d'aquest estil que hi ha a Catalunya. Graupera va explicar que s'havia posat en contacte amb un dels músics dels desapareguts Ai, ai, ai! i que aquest li havia confirmat la dificultat de la iniciativa. El president del PMC va apuntar la possibilitat d'incloure dins algunes de les festes populars de barri una nit dedicada a la rumba catalana.