Més enllà dels Pastorets, la gran cita de la temporada de teatre de Sala Cabañes arriba per les dates de la Fira de Mataró. És aquí on la sala del Centre Catòlic aboca gran part dels seus recursos. Enguany no és una excepció, ja que aquest dissabte, dia 23, estrena el popular musical Josep i el seu abric multicolor. Fins a 125 persones, i una coral de 50 nens i nenes, estan involucrades en aquest projecte, que adapta la popular obra d’Andrew Lloyd Webber i Tim Rice i del qual se’n faran fins a nou representacions. “El van fer quan eren molt joves, l’any 1968 com una obra de final de curs, i s’ha convertit amb el musical més representat arreu del món”, explica el director del muntatge, Toni Grané. La versió actual data de l’any 1972, quan Webber i Rice la van estrenar al West End londinenc. El muntatge va ser el germen d’altres musicals extraordinàriament poulars, com ara Jesucrist Superstar, Evita, El fantasma de l’Òpera i Cats.
Josep i el seu abric multicolor és la versió lliure de la història bíblica de Josep, un dels dotze fills de Jacob, narrada en el llibre del Gènesi. Josep és el fill predilecte del seu pare i això provoca l’enveja dels seus germans, en especial quan Jacob li regala un abric de molts colors que despertarà l’enveja i l’ira de tots ells. Finalment, els onze germans decideixen vendre Josep com a esclau i dir al seu pare que en realitat ha mort. Josep arriba a Egipte on, gràcies a la seva capacitat per interpretar els somnis, es convertirà en l’home de confiança del faraó Ramsès II. En aquesta aventura, els patriarques d’israel es barregen amb una narradora contemporània, música rock, charleston i reggae, molt sentit de l’humor i un faraó que recorda molt al gran Elvis Presley. “La partitura és divertidíssima, amb moments esplendorosos i altres de més íntims”, destaca Grané, que considera que Josep és “un musical molt agraït, que permet la participació de molta gent i que sempre sorprèn a l’espectador”.
Un grup ple d’energia
Grané i la pròpia Sala Cabañes tenen molta experiència en l’organització de grans espectacles. “Moltes produccions nostres no tenen res a envejar en recursos amb obres que es fan en teatres professionals”, destaca el director del muntatge, que també és el president de la Sala. Tot i que l’entitat, com a companyia de teatre amateur, no pot tenir la mateixa preparació tècnica i dedicació que en els grans teatres, Grané assegura que apliquen “criteris professionals en la metodologia de treball” i que són “molt exigents” amb els resultats. “Això és possible per l’entrega i el compromís de la gent, que supleix possibles problemes tècnics amb ganes i il·lusió”. Per aconseguir arribar a bon port, també és vital “organitzar-se, repartir tasques i dedicar-hi moltes hores”, destaca Grané. I sobretot, treballar amb antelació. De fet, el projecte de portar Josep i el seu abric multicolor es remunta a fa quatre anys, però llavors no van poder aconseguir els drets d’autor per representar l’obra amb permís.
En qualsevol cas, un espectacle com aquest sempre implica assumir riscos. “Solen tenir molt bona rebuda per part del públic, però cal anar amb compte perquè un mal resultat d’una obra d’aquestes característiques ens pot tirar per terra una o dues temporades senceres. Grané fa una crida perquè el públic assisteixi al primer cap de setmana de funcions. “No podem fer grans campanyes, però al final el boca-orella és el que funciona millor”, resol.