-

capgros.com

Un pellofa revolucionari per un Carnestoltes ‘poc convencional’

La principal novetat serà que en Pellofa serà present a molts més actes de manera que s'hi pugui interactuar molt més

Un pellofa revolucionat i un Carnestoltes poc convencional. Aquestes són les novetats que s’esperen per la festa que se celebra del 12 al 18 de febrer i que vol sacsejar la manera de celebrar el Carnestoltes a Mataró. “Tenim molt assumida la importància del dimecres de cendra, però volem donar importància a tots els actes i aconseguir que en Pellofa passi a ser un element viu i proper a la gent”, expliquen des de la direcció artística formada per Josep Maria de Ramon, Pol Martínez i José Sánchez. La principal novetat serà tenir a en Pellofa a molts més actes, que “deixi de formar part d’una comparsa compacta i tancada” i pugui “interactuar amb l’entorn en tots els actes”.  Un exemple serà la seva presència al ball de gitanes, on estarà “ballant i participant de l’acte”. En pellofa serà el gran protagonista, però no l’única novetat. Des de la direcció es vol aplicar “el mateix criteri del dimecres de cendra” a la resta de dies: aconseguir que les activitats siguin més participatives tant per qui les crea com per qui les va a veure.

Per això,  el divendres 13 s’aniran a despertar la guàrdia d’en Pellofa, les momerotes i la ciutat a base de batucada. Es crearan “punts d’interès” perquè tothom trobi el seu espai: “Qui vulgui anar al foc, tindrà lloc pel foc; qui vulgui gaudir de la música, veurà la barreja de la banda amb gralles que hem preparat”. No s’han volgut donar detalls, però l’arribada d’en Pellofa també tindrà sorpreses: “Arriba quasi a les nou de la nit per fer el pregó a l’Ajuntament, però des de les set passaran coses”.

Alguna de les altres novetats importants és el canvi del Sant Sopar, que enguany se celebra al Fossar Xic (dimarts, dia 17) per poder-ho fer “en un lloc obert on vingui tothom” i on es podrà veure “una acció teatralitzada”. També hi haurà novetats en el recorregut de l’enterrament (De l’Ajuntament fins la Plaça de la Muralla) i “més atractius” que no s’han detallat. En definitiva, les activitats ompliran matins i tardes de cada dia entre el divendres, dia 13, fins el dimecres de cendra, el dia 18 de febrer (amb l’excepció del dilluns 16, que no hi ha activitats programades).
Veure programa d'actes.

Cristian Jerónimo, autor del cartell
Cristian Jerónimo va ser el guanyador del cartell de Carnestoltes, que per primera vegada es va fer per concurs públic. En total es van presentar 19 treballs –es podran veure a la Biblioteca Pompeu Fabra- i el jurat va escollir com a vencedor el de Jerónimo, que va explicar què havia volgut aconseguir: “Vaig voler jugar amb un element icònic, el bacallà.  La vella Quaresma en porta un com element inseperable, i li vaig voler donar la volta: fer un bacallà fresc enlloc de sec com el seu perquè encara estem de dies de festa i el vaig partir a trossos per repartir-lo per Mataró”. L’autor explica que també volia jugar amb la dita de “tallar el bacallà”, ja que és “el que fa en Pellofa durant aquests dies”. El regidor de cultura, Quim Fernàndez, va destacar que la idea de fer un concurs pel cartell havia estat un èxit i que esperaven donar-li continuïtat en el futur. També va agrair la feina feta a Pere Vázquez, antic director artístic del Carnestoltes que ha deixat pas al nou equip de direcció.