-

Núria Ferreres

Un punt neuràlgic de l’oci nocturn juvenil

Mataró guanya adeptes entre joves d'arreu del país per divertir-se les nits de cap de setmana, amb conseqüències com el desfermament del 'botellón'

Des de Vilanova i la Geltrú fins a Mataró hi ha prop de dues hores en tren, transbord a Sants inclòs. Això és el que van fer dissabte dia 11 a la nit un grup de joves d’aquesta localitat del Garraf per venir a divertir-se a la capital del Maresme.  Baixen del tren i s’encaminen cap al Pla d’en Boet, punt neuràlgic de l’oci nocturn de la ciutat. Del mateix tren en surten l’Andrea i les seves amigues, procedents totes elles del barri del Besòs, a Barcelona. Han escollit Mataró per recomanació d’un amic que estudia al TecnoCampus. “És la tercera vegada que venim de festa a Mataró, ens agrada molt el Cocoa pel tipus de música i l’ambient”, explica. Joves com ells són els que molt sovint omplen l’últim tren procedent de Barcelona –en molts casos acompanyats de gots i ampolles de plàstic amb begudes alcohòliques- que algunes nits arriba a Mataró ple a vessar

Prop de Cocoa, una discoteca amb capacitat per a més de 4500 persones i que està causant furor entre adolescents i joves d’arreu del país amb les seves macrofesta, hi ha aparcat el cotxe d’en Joel i els seus amics. Han vingut amb el seu vehicle des de Sant Esteve Sesrovires, al Baix Llobregat. “Ens han parlat molt bé d’aquesta discoteca diuen que hi ha noies molt guapes i hem decidit venir” explica en Joel. Pel carrer Francesc Layret també hi ha la Paula i el seu nombrós grup d’amics. Provenen de més a prop, d’Arenys de Mar. “Nosaltres venim poc a Mataró perquè és molt car, a Arenys tot és més barat”, expliquen. També arriben autobusos més llunyans, com ara Olot les nits de dissabte. 

Aquest auge de persones provinents de fora de la comarca no ha passat desapercebut a ulls de ningú. Entre els efectes col·laterals, hi figura l’augment considerable del consum d’alcohol als carrer, especialment a l’entorn de les discoteques del Pla d’en Boet. Amb conseqüències com les que es van viure el mes de desembre passat, quan més d’una quinzena de joves i adolescents van ser traslladats a l’hospital completament beguts. Un fet que va generar força alarma a la ciutat, ha atret l’atenció de mitjans de comunicació d’abast nacional i ha obert un debat polític. Existeix el temor que Mataró sigui vista com la capital del botellón entre els joves d’arreu del país.

Una pràctica habitual
En Joel i els seus amics consumeixen alcohol dins el seu vehicle al carrer Francesc Layret. “No bevem qualsevol cosa, fem botellón però de qualitat, una ampolla de Ballantines per a tots tres que ens dura tota la nit”, explica. Tenen clar que no poden “pagar cada copa a 5 euros”, preu mínim a la majoria de discoteques mataronines. Segons ells, la pressió policial és més forta a altres zones d’oci nocturn, com les de Vallès Occidental, que també freqüenten habitualment. Els més habituals del polígon del Pla d’en Boet afirmen, en canvi, que en els darrers mesos la policia ha intensificat el control respecte  al respecte d’aquesta pràctica i que han augmentat les sancions per beure al carrer. “Ens han multat tres vegades amb 150 euros”, explica la Paula. “Un d’aquests dies encara no havíem començat a beure i ja ens van multar, crec que haurien de fer la prova d’alcoholèmia abans de posar la sanció”, lamenta.

La nit de dissabte 11, la presència policial a la zona d’oci nocturn és realment notòria. Dos furgons dels Mossos d’Esquadra i un tercer cotxe de patrulla, i una furgoneta més de la Policia Local. Els joves, a causa de la repetició de les sancions per beure alcohol al carrer, ja comencen a familiaritzar-se amb el modus operandi de la policia. “Primer passen els furgons, es detenen però cap agent surt del vehicle i en pocs minuts apareixen els ‘secretes’”, expliquen. Però tot i l’augment de dispositius policials a la zona, en Martí explica com n’és de difícil dur a terme aquesta pràctica a Barcelona en contraposició a Mataró. “A Barcelona fins i tot al carrer més petit i remot hi passa la policia, i  si et veuen bevent et multen amb sancions de fins a 300 euros”, explica.

En el cas de la Paula, la primera vegada que va ser multada per consumir alcohol al carrer era menor d’edat. La sanció va arribar a casa seva a nom dels seus pares.  “Ells ja tenen assumit que fem botellón però ara que sóc major d’edat la multa l’hauré de pagar jo”, explica.  En aquesta mateixa línia una altra noia, l’Anna, relata com la darrera nit de cap d’any eren els propis pares qui portaven els joves als volts de les discoteques on s’estava duent a terme aquesta pràctica. En més d’un cas, baixen dels cotxes amb les ampolles d’alcohol, preparades de casa. “Els pares saben el que hi ha, que beurem i que és més barat així”, afirmen els joves mentre escuren els gots de plàstic.




Etiquetes: