Sant Climent, la població fictícia on se situarà l’acció de la nova sèrie de TV3 La Riera, serà una espècie de puzzle de diverses localitats maresmenques. I de Mataró en sorgiran força peces. La Riera, a l’alçada de La Presó i diversos carrerons del nucli antic mataroní conformaran gran part del tramat urbà de Sant Climent, mentre que la plaça de Santa Anna exercirà de “zona comercial” de la capital, on els adinerats protagonistes de la sèrie es desplaçaran a fer les seves compres. El port d’Arenys, amb la seva llotja, i el passeig marítim de Sant Pol de Mar acabaran de donar forma al poble de La Riera, que el seu director, Esteve Rovira, situa en un punt indeterminat “entre Mataró i Sant Pol”. “És una localitat fictícia, d’uns 4.000 habitants, que entronca amb els característics pobles maresmencs que viuen a tocar de mar”, afirma.
Rovira és aquest dilluns a Mataró amb tot l’equip de rodatge per començar a enregistrar les primeres escenes exteriors de la sèrie amb actors (ja havien vingut a la capital del Maresme, però per rodar imatges accessòries). Els exteriors seran una de les claus de La Riera. “En tindrà el doble que al Cor de la Ciutat”, destaca Rovira. El sol i la llum mediterrània seran “els grans protagonistes” de la sèrie, afegeix el director. Amb aquesta idea al cap, es van decidir ben aviat pel Maresme com a plató obert al cel. “És proper a Barcelona, té racons fantàstics, i com a director m’interessava molt el binomi mar-muntanya ja que dóna molt de joc”, afirma Rovira. El pla de rodatge inclou dos dies d’exteriors a la setmana en diferents localitzacions de la comarca. Una de les més explotades serà la de la Masia de Can Ribot, espectacular escenari a les Cinc Sènies que ha estat la seu del festival Shakespeare i que ara es convertirà en el restaurant que regenten els protagonistes de la sèrie.
En alta definició
Un dels elements més innovadors de La Riera és que serà la primera sèrie de Televisió de Catalunya rodada íntegrament en alta definició, amb format 16:9. Aquest fet permetrà que els espectadors puguin veure “un Maresme de cine”, tal i com diu Rovira. De cara a trobar localitzacions que facin justícia a la bellesa de la comarca i s’adaptin als girs argumentals de La Riera, l’equip de rodatge ha comptat amb el suport d’un especialista contractada per l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal. Una persona que “coneix fins l’últim racó del Maresme i que ens ho ha posat tot més fàcil”, assegura el director. L’equip de rodatge no serà a Mataró de manera regular, però sí que vindrà molt sovint. Rovira és conscient que els rodatges “ho posen tot potes enlaire” i per això demana paciència als ciutadans. “Però de moment la gent ens ha rebut amb els braços oberts”, afegeix. La presència d’actors famosos, com ara Mercè Sampietro o David Selvas, segur que despertarà molta curiositat entre els vianants.
En tot cas, mataronins i maresmencs hauran d’esperar fins al 10 de gener, data d’estrena de La Riera a TV3, per comprovar si l’escenari que emmarca les seves vides quotidianes també serveix per donar vida a les intrigues, drames i situacions rebuscades que conformen tota telesèrie d’èxit.