El debat sobre l'estat de l'art a Mataró, inclós dins el programa de la IV Mostra d'Art Jove, va fer aflorar el dia 30 al cafè cultural Arcàdia una de les revinicacions històriques dels artistes locals, com és la creació d'un registre que els reflexi en nombre i disciplines.
En aquest sentit, l'escultor Perecoll en va ser un dels principals defensors, considerant la proposta com essencial per saber qui fa què dins l'àmbit artístic mataroní. En una línia diferent es va mostrar el consultor cultural Carles Spà. La revindicació principal dels artistes no ha de ser la creació d'una llista, sino que es mantingui un contacte continu entre ells i el Patronat ha dit.
Per la seva banda, el crític d'art Pere Pasqual, va recordar que el 1983 ja es va lliurar al Patronat Municipal de Cultura (PMC) un fitxer amb les dades d'un bon nombre d'artistes locals que no es va arribar a utilitzar mai.
En termes generals, la trobada va girar a l'entorn de les dificultats amb què es troben els artistes per vendre i exposar la seva obra a la ciutat. En aquest sentit es van apuntar diverses idees, com la creació d'un comisariat que gestionés la política de mostres dels equipaments públics. També es va fer palès la manca d'espais adeqüats i la falta de difusió de les exposicions. Els creadors també van trobar a faltar un espai web cultural de la ciutat.
Pel que fa a la venda, els comentaris van dirigir-se a la falta d'aptituds dels artistes per fer de comercials de sí mateixos. És incòmode. Has de trucar a moltes portes va dir la pintora Marga Riera.
El periodista Quim Bernola va ser l'encarregat de moderar el debat, que va comptar amb l'assistència d'una quarentena de persones.