La Cavalcada de l'any passat

V. B.

Un ritual que es manté gairebé intacte

La Cavalcada dels Reis Mags repeteix carrosses i recorregut però els reis canvien de balcó de l'Ajuntament per oferir el seu discurs

La Cavalcada dels Reis d’Orient es manté com un ritu gairebé inamovible a la ciutat. Les mateixes carrosses, els mateixos protagonistes i el mateix recorregut. La comitiva sortirà un any més des de la Plaça de Puerto Rico, enfilarà les rondes i s’endinsarà al casc antic fins arribar a la plaça de l’Ajuntament. Serà aquí on es viurà pràcticament l’única novetat d’aquesta edició. Melcior, Gaspar i Baltasar oferiran el seu habitual discurs als nens i nenes des del balcó de l’Ajuntament que dóna a La Riera, enlloc de fer-ho com era habitual des del que està orientat a la plaça de l’Ajuntament. Qüestions organitzatives i de continuïtat de l’espectacle han portat l’IMAC, organitzadora de l’esdeveniment, a prendre aquesta decisió. Un canvi petit però prou significatiu en un esdeveniment que sempre repeteix esquemes.

Més enllà d’això, els partidaris de renovar la cavalcada tampoc tindran el seu any. Els reis continuaran estan precedits per l’Oca, l’Avió, el Tramvia, la Blancaneus i tot el conjunt de carrosses i comparses que caracteritzen la comitiva des de gairebé temps immemorials, i que en els darrers anys estan vivint una constant revisió i posada a punt en els tallers municipals. Un fet que en les darreres edicions ha evitat les averies dels vehicles, força característiques fa uns anys i que alentien i trencaven amb la puntualitat de l’acte. Els Reis canvien de balcó aquest any però es mantindrà la pantalla gegant de 4x3 metres per retransmetre el seu discurs i el de l’alcalde, Joan Antoni Baron, als milers de persones que es concentren davant l’Ajuntament. Cada any la xifra es mou al voltant dels 70.000 repartits per tot el recorregut de la comitiva reial.

La crisi no acabarà amb els caramels, que se seguiran llançant des de les carrosses, sense gluten perquè els infants celíacs també en puguin gaudir. A La Rambla, com és habitual, es reservarà un espai per a persones amb minusvalia física. La cavalcada és possible gràcies al treball de prop de 600 persones, entre voluntaris, personal de l’IMAC, policies locals, membres de la Creu Roja, l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), el Servei de Prevenció d'Incendis i serveis de manteniment i neteja.