DSC 4609

Un Sant Jordi únic a Catalunya

La Diada a Mataró té dos elements, la Fogonada i el Llibre Gegant de Contes, que la doten d’una personalitat com cap altra al conjunt del país

Més enllà de les roses i els llibres que inunden tot el país, què distingeix el Sant Jordi mataroní de la resta de diades de Catalunya? Per a una ciutat com la capital del Maresme sovint amb dificultats, o fins i tot certs complexes, a l’hora de lluir allò que li és propi, Sant Jordi és una gran oportunitat per posar remei a aquesta situació. Perquè es tracta d’una festa que, si bé és celebrada arreu, a Mataró té trets característics que la fan única. En concret, dos de molt potents: la Fogonada i el Llibre Gegant de Contes. Autèntic patrimoni festiu i cultural de la ciutat.


Fogonada: tot al voltant de foc

El temps passa volant, i enguany la Fogonada ja celebra el seu segon aniversari. L’acte que culmina la diada de Sant Jordi a Mataró, cada dia 23 d’abril a la nit, va néixer l’any 1996, impulsat per la Colla del Drac de Mataró, figura que llavors tan sols tenia cinc anys. Malgrat les seves nombroses aparicions per Santes, es pot dir que és per Sant Jordi quan el Drac es pot lluir més a la ciutat a la ciutat, fent honor al fet de ser protagonista de la llegenda al costat del cavaller i la princesa.

“La clau de l’acte és que tot tingui una continuïtat i estigui ben coordinat”,

Aquesta és precisament la llegenda que recrea des de fa més de dues dècades la Fogonada, un cop ha caigut la nit i ja s’han recollit les parades de llibres i roses. El Drac es torna dolent per la influència d’un boc que l’hipnotitza, i plegats rapten a la princesa. “No podíem fer pas que el Drac de Mataró fos dolent!” bromeja Jordi Xicola, membre de la Colla del Drac des de la seva fundació. La cercavila que es pot veure pels carrers del casc antic de Mataró representa precisament aquest rapte, que s’acaba quan apareix Sant Jordi i lliura la princesa després de derrotar el boc.

Cada nit del 23 milers de persones segueixen les peripècies del Drac i la resta de la colla, convertint-ho en un acte realment massiu. El principal atractiu són els ‘Voltafocs’, que s’executen en les diverses places del centre històric de la ciutat per la qual passa la cercavila. Un moviment únic d’aquest acte, executat per desenes de foguers que acaben recreant una mena de flama amb bengales. Mentrestant, un narrador explica la llegenda, que arriba a tots els assistents a través d’un sistema de megafonia. “La Fogonada tal i com la coneixem es podria remuntar al 2003, però cada any anem introduint novetats”, destaca Xicola. També es renova l’equip que dirigeix l’acte –aquest 2018 és totalment nou, per exemple- amb la mateixa voluntat de donar sorpreses als assistents més fidels.

Es va crear l’any 1996, cinc anys després del naixement del Drac de Mataró

La Fogonada té un aire totalment festiu, que convida a la participació del públic, a prendre partit a favor de Sant Jordi i a tenir pietat del Drac de Mataró hipnotitzat per les males arts del boc. Una festa que esclata amb tota la seva força en el darrer Voltafoc, el més intens de tot, a la plaça de l’Ajuntament. “La clau és que tot tingui una continuïtat i estigui ben coordinat”, relaten des de la colla. I en acabar, la mateixa plaça acull un concert, a càrrec del grup mataroní La Coixinera, per allargar la Diada més enllà de la mitjanit malgrat que, com passa aquest any, l’endemà sigui laborable.


Un conte fet de milers de contes

L’altra cita que fa del Sant Jordi mataroní quelcom únic és el Llibre Gegant de Contes, que enguany celebrarà la seva 42a edició. Des de 1976, cada any es repeteix el mateix ritual durant la diada: desenes d’infants porten el seu conte escrit perquè un il·lustrador o il·lustradora els hi posi dibuixos, en viu i en directe. Quelcom màgic per a nenes i nens, que veuen com la història que ha sorgit de la seva imaginació pren vida en forma d’il·lustracions. Malgrat que se celebra des de 1976, no va ser fins tres anys més tard que va prendre la forma que té avui. Ho va fer de la mà d’Unió de Cooperadors i la desapareguda llibreria Robafaves. “La idea era que els il·lustradors fossin els protagonistes, demanar que la gent escrivís però que la força sortís de la il·lustració”, explicava el llibreter Pep Duran a Capgròs fa dos anys, durant la celebració del 40è aniversari de l’esdeveniment. Una de les gràcies de l’esdeveniment és que sempre s’ha demanat la participació d’Il·lustradors professionals, cosa que garanteix la qualitat del mateix. Cada any tots els contes i els dibuixos que els acompanyen es compilen un llibre gegant que creix, edició rere edició, per anar convertint-se en un testimoni cada cop més extens de la capacitat imaginativa dels “capgrossos” més petits.

"No ens podem permetre el luxe de perdre un acte que va començar fa tants anys”

El Llibre Gegant de Contes va estar a punt de desaparèixer. L’any 2012, per sorpresa de gairebé tothom, no figurava al programa d’actes de la Diada mataronina. El desacord econòmic entre l’IMAC i els organitzadors, el COPP i Robafaves, va fer que s’anul·lés. En assabentar-se’n, l’artista mataroní Santi Clavell va fer una convocatòria a través de les xarxes socials per intentar salvar aquesta edició. Ben aviat es va promoure un moviment ciutadà, a través de Facebook i Twitter que, en tan sols una setmana es va organitzar per aconseguir que el Llibre Gegant s’acabés celebrant com un any més. Aquest acte alternatiu va ser tot un èxit i, des de llavors, la mateixa comissió ciutadana que el va impulsar se n’encarrega any rere any. “No ens podem permetre el luxe de perdre un acte que va començar a Mataró l’any 1976 i que, al llarg dels anys, s’ha exportat arreu”, explicaven llavors aquest grup de ciutadans. El Llibre Gegant de Contes ha estat sempre una mostra d’organització ciutadana, de la força de la societat mataronina alhora de promoure actes culturals i festius, quelcom que es veu clarament cada any per Santes però que cristal·litza molt més enllà de la Festa Major.

Al llarg dels anys la festa ha anat canviant d’escenaris i en les darreres edicions s’ha centrat al Pati del Cafè Nou, amb una altra novetat recent: la visita del Drac i el Dragalió, que acompanyen famílies i il·lustradors per donar vida a totes les fàules que, un any més, s’afegiran a la gran història que és aquest Llibre Gegant mataroní.