Un violinista a la teulada va ser un dels grans èxits de la passada temporada de teatre de la Sala Cabanyes. Aquest musical clàssic de Broadway va ser l’ escollit per la sala del Centre Catòlic com a muntatge programat per Fires, una de les dates més importants de la temporada per a l’entitat. Durant el mes de juny, prop de 2.000 espectadors van assistir a l’adaptació de l’obra. Davant d’aquest fet, els responsables de la programació de la Sala han decidit rescatar el ‘violinista’ per obrir el nou curs teatral. L’obra, dirigida per Joan Peran i Genís Mayola, es podrà veure a partir d’aquest dissabte, dia 24, i fins al 2 d’octubre, amb un total de cinc representacions.
La convivència de la tradició i els nous costums és l’eix principal d’Un violinista a la teulada, una obra molt coneguda en bona part per la seva versió cinematogràfica dirigida per Norman Jewison. La història transcorre a Ucraïna, a principis del segle XX, en el sí d’una família jueva. El pare, Tevie, es debat entre la tradició del seu poble i l’adaptació de la família als nous temps, mentre intenta casar les seves cinc filles de la manera més profitosa possible. L’arribada d’un jove de Kiev posarà encara més en dubte la postura de Tevie. Tot plegat, emmarcat en plena crisi de l’Imperi Rus, en els anys previs a la Revolució bolxevic, i en moments en què jueus i ortodoxos convivien de manera tensa.
Segons els directors Joan Peran i Genís Mayola, Un violinista a la teulada manté tota la vigència, ja que permet reflexionar sobre qüestions com integració, la solidaritat, el respecte cap a les tradicions i cap al progrés. Peran i Mayola lideren una gran producció, que compta amb la participació d’unes 120 persones entre actors i treballadors al servei de la tècnica. De cara a situar l’acció a l’Ucraïna de principis del segle XX i traslladar l’obra a un ambient religiós jueu de l’època, la direcció ha comptat amb l’assessorament de la Universitat de Girona, el Museu d’Història dels Jueus de Girona, etnomusicòlegs, historiadors i lingüistes per poder ser fidels als detalls dels ritus religiosos. En el camp musical, s’ha optat per combinar les veus en directe amb la música enregistrada prèviament per una orquestra d’uns cinquanta membres.