L'orgue de Santa Maria compta des de fa unes setmanes amb un nou aliat de cara a poder-se lluir en el futur amb totes les de la llei. Sota l'impuls de l'organista Raúl Prieto s'ha creat una comissió que es dedicarà a avaluar l'estat actual de l'instrument i quins criteris caldria seguir per a reparar-lo. Aquesta comissió tècnica, a més de Prieto, la formen Ramon Oranias, Pere Casulleras, Bruno Forst i Ludgher Lohmanni, especialistes en camps relacionats amb el món de l'orgue com la construcció, la tècnica, l'acústica o l'estètica.
Des de dilluns al matí i fins dimecres els experts remenen el "ventre de la bèstia", però la inspecció es repetiran les properes setmanes. Un dels objectius d'aquest anàlisi és conèixer quins elements es conserven de l'orgue original, que data de 1927 i quina va ser la intervenció que es va fer l'any 1974. "L'objectiu és definir el tipus de restauració que s'hauria de fer", ha explicat Prieto. Les despeses que ocasionarà el treball dels experts seran assumides per l'Ajuntament, fet que ha celebrat Prieto destacant el protagonisme de l'alcalde, Joan Antoni Baron, en el procés.
Aquest, però, només és el primer pas d'un projecte de recuperació de l'orgue. Posteriorment, diverses empreses de restauració d'orgues es desplaçaran fins a Mataró per fer un estudi a partir de les conclusions de la comissió on ja s'inclourà un pressupost definitiu. La pregunta que queda a l'aire, de moment, és d'on sortiran les "misses" per a poder fer efectiva la restauració. En aquest sentit, Prieto ha explicat que l'Ajuntament està jugant un paper de motor de cara a buscar finançament tan públic com privat, que podria vehicular-se a través d'una Fundació.