Ara fa 32 anys, el viverista mataroní Joan Ixart creava la Fira de l’Arbre, com una versió més modesta i a escala de la centenària i multitudinària Fira de la Candelera de Molins de Rei. Amb el pas del temps, el certamen mataroní s’ha convertit en una referència en tot el territori català. Les xifres canten per si soles: més de 150 expositors i prop de 60.000 persones passen cada any pel recinte del Parc Central de Mataró. Les previsions per a aquest 2010 són molt similars. La Fira de l’Arbre, per tant, és un esdeveniment més que consolidat, sobretot perquè ha sabut adaptar-se a la perfecció als nous temps.
La XXXII edició de la Fira de l’arbre, plantes, flors, animals i jardí se celebra aquest cap de setmana. El mateix títol del certamen actual ja indica que en els darrers anys s’ha anat expandint cap a nous àmbits i que la venda d’arbres i plantes no és ja l’únic pilar sobre el qual se sustenta. “La clau ha estat trobar una nova dimensió per a la fira, un caire més didàctic arrelat en el medi ambient”, explica Emili Solà, president de l’Associació d’Amics de les Plantes, els Animals i els Jardins del Maresme, organitzadora de l’esdeveniment. En els primers anys de la fira, la venda era clau. “En aquella època, si volies comprar plantes, gairebé t’havies d’esperar a que es fessin aquestes fires”, diu Solà. “La fira ofereix molta varietat i quantitat de planta, en un entorn molt agradable i amb un tracte molt acurat per part dels propis viveristes”, destaca Enric Orensanz, membre de l’Associació. Segons Orensanz, el nombre de parades “no para de créixer, i tenim més viveristes que mai, ja que oferim un espai molt bonic i adequat perquè s’hi instal·lin”.
Agricultura ecològica i de proximitat
Però la diversificació era obligatòria, i des de fa uns anys que la venda ja no és l’únic aliment de la fira. El programa d’actes durant els dos dies que dura l’esdeveniment no para de créixer any rere any amb la incorporació de novetats. Aquest 2010, una de les més destacades serà la presència de productors d’agricultura ecològica i de proximitat. “Ens sembla que en l’agricultura ecològica rau el futur de la pagesia de la nostra comarca”, afirma el president de l’associació. Al contrari que en altres punts de l’Estat, el Maresme no disposa de grans extensions per al macrocultiu. La sortida més viable, per tant, és apostar per l’agricultura ecològica, de qualitat i de proximitat com a grans valors afegits en el producte. L’objectiu de la Fira d’enguany és conscienciar el públic de l’existència d’aquest sector, molt actiu a la comarca. Per aconseguir-ho, els productors instal·laran un estand informatiu, “més per exhibir i promoure el seu producte que no pas per vendre”, com explica Solà.
A més, s’ha organitzat una xerrada a càrrec de Pep Riera, Miquel Riera i Xavier Safont-Tria, dissabte al Casal de la Gent Gran del Parc. I l’endemà diumenge, al mateix recinte, Santi Soto i Jordi Puigdefàbregas oferiran la conferència “Els secrets per cultivar l’hort i jardins ecològics”. Els horts urbans i els jardins en terrasses o petits patis són una moda recent que cada cop suma més adeptes. La conferència voldrà introduir la consciència ecològica en aquestes pràctiques, que permeten als “urbanites” un contacte més directe, encara que sigui a petita escala, amb la natura. Solà defensa que la població es mostra cada dia més interessada en “el respecte i la conservació del medi ambient i la natura”, cosa que també beneficia l’afluència a la fira mataronina. En aquest sentit també es fa palès, segons destaca Solà, l’èmfasi que darrerament estan posant les escoles en l’àmbit del medi ambient. “Això es nota amb l’afluència cada cop major de la canalla”, destaca. Els nens i nenes que visitin la fira poden gaudir d’un ambient ple de natura i alhora participar en el concurs de dibuix i en la sembrada de plantes.
Exhibició de doma de cavalls
La presència d’agricultors ecològics de proximitat no serà, però, l’única novetat d’aquesta edició, que comptarà amb propostes de caire més lúdic. A tall d’exemple, dissabte a la tarda el públic podrà gaudir d’un espectacle de doma de cavalls. Serà al Nou Parc Central, a càrrec de la hípica Fontanet, del municipi de Santa Eulàlia de Ronçana, que farà una demostració de les maneres més idònies d’embridar, ensellar i cavalcar amb seguretat i garanties. També promet ser força espectacular la demostració de treballs verticals al bosc amb la tècnica de la trepa, una altra de les noves cites de la Fira. Aquesta faceta de l’arboricultura permet “desmuntar” arbres en espais on és impossible talar-los, ja que en la caiguda podrien malmetre el seu entorn. Els operaris que realitzaran l’exhibició saltaran d’arbre en arbre i mostraran tots els trucs de la seva labor. D’altra banda, per primer cop la fira acull una mostra de falcons, amb demostracions de falconeria. El programa d’actes es completa amb una exhibició de balls regionals a càrrec de l’Esbart Dansaire Iluro; la 10a Prova Oficial del Campionat de Catalunya d’Agility(un concurs de gossos que ja s’ha convertit en una cita clàssica d’aquest esdeveniment); Contes per a la mainada a càrrec de tot un expert en aquesta matèria, el llibreter de Robafaves Pep Duran, una cantada d’havaneres pel grup Vol de Gavines del Casal de la Gent Gran del Parc; i una desfilada de gossos de la Protectora d’Animals.
Tot plegat configura una àmplia oferta per a un cap de setmana ple d’activitat al Parc Central. La Fira de l’Arbre és prou atractiva com per atreure públic de més enllà de Mataró i el Maresme. “Ens truca gent d’arreu de Catalunya per demanar-nos informació, i fins i tot s’organitzen autocars des de fora per venir a visitar-la”, explica Solà. Un fet que demostra clarament que, tal i com defensen els organitzadors, aquest esdeveniment ajuda a “situar Mataró en el mapa”.