-

J. Vives

Una mostra al Museu reivindica la rumba com a patrimoni cultural català

L'exposició es va inaugurar divendres, dia 23, amb un concert en directe a càrrec de 5 x rumba i altres músics destacats

La rumba, interpretada per alguns dels seus representants més destacats va sonar divendres, dia 23, en un espai tan inusual com és el Museu de Mataró. Els presents van poder constatar que aquest gènere musical ha de ser considerat per mèrits propis patrimoni cultural català. Així ho van reivindicar tant el regidor de Cultura, Sergi Penedès, com Jordi Barrachina, comissari de l’exposició que repassa els cinquanta anys de la rumba a partir dels seus noms més destacats i també dels espais físics i els conceptes que la defineixen.

"La rumba és com plantar un arbre que ha crescut amb moltes branques i ara el tenim aquí", va dir Barrachina per presentar una exposició "que tracta aquesta música de festa amb seriositat, però també amb divertiment". Penedès, per la seva banda, va destacar Mataró com "una de les pàtries de la rumba", al costat d’altres llocs com el barri de Gràcia, on va néixer i on, segons va confessar, s’havia atrevit "a fer palmes".

Després dels parlaments va arribar la festa. El Museu va perdre la seva habitual seriositat gràcies a les notes de temes tan coneguts com Una lágrima cayó en la arena o Tómalo, interpretats pel grup 5 x Rumba. Entre els assistents es va trobar a faltar la presència de Peret, fill de Mataró i un dels noms claus de la rumba, tal i com es pot veure en un dels plafons que integren l’exposició. No van faltar, en canvi, alguns representants del populars grup Els Manolos o intèrprets històrics com el Tio Toni, que tot i fer-se pregar, també es va acabar afegint al recital.

Activitats paral·leles
L’exposició, organitzada per la Diputació de Barcelona, es podrà visitar fins el 13 de gener. Com a complement, s’han organitzat dues activitats gratuïtes que es faran els dies 1 i 15 de desembre a les set de la tarda al mateix Museu. Per una banda, hi haurà un taller de rumba catalana a càrrec de Rafael Salazar, "Rafalito", on es podran posar en pràctica les palmes, la guitarra i bongó. A més, es farà una visita comentada a l'exposició a càrrec del comissari de la mostra, Jordi Barrachina.

Etiquetes: