Taller de graffittis, una de les activitats de la Mostra

capgros.com

Una mostra d’art terapèutic i transformador

Arrenca la 4ª Mostra d'Art Social, amb propostes i activitats que volen promoure el canvi a través de la creació artística

Art Social és defineix com totes aquelles manifestacions artístiques que tenen com una e les seves finalitats estimular i afavorir canvis a nivell social. Un art entès més com un mitjà que no un fi, que va més enllà de la voluntat purament estètica i que vol generar un impacte en el seu entorn més directe. Des de la consciència que l’art pot unir i construir societats més fortes, sorgeix la quarta edició de la Mostra d’Art Social. Es tracta d’un projecte compartit pel Taller d’Idees, la Casa de la Música de Mataró i la cooperativa de gestió cultural Arcàdia, amb la col·laboració d’un nombrós grup d’entitats i organismes de la ciutat. La Mostra presenta un conjunt d’actes que tenen lloc aquest cap de setmana al voltant de l’art social en les seves dues principals vessants: terapèutica, destinada a l’alliberament personal i a reivindicar la igualtat dels col·lectius amb risc d’exclusió social; i transformadora, per reflexionar i debatre sobre els problemes de caire estructural que posen traves a l’assoliment de la dignitat humana.

Els actes s’inicien aquest dijous, dia 3, amb la projecció del documental ‘Voices’ a la Fundació Hospital. ‘Voices’ presenta un seguit de coneixements i experiències en salut mental de diversos indrets del continent europeu, posant èmfasi en el treball que s’està realitzant actualment a Escòcia. Posteriorment hi haurà una taula rodona sobre salut mental i integració, amb Amb Albert Ferrer, president d'Usuaris Salut Mental de Catalunya (ADEMM) i Edgar Vinyals, integrador social i fundador de l'Associació Sarau.

El centre Tres Roques acull divendres unes jornades per a associacions que es dediquen a aquest àmbit. Quatre entitats hi mostraran a la tarda les seves experiències de treball. Es tracta de la companyia de dansa Lisarco, el projecte TeatroDentro, d’intervenció artística a les presons, , el centre de creació artística La Fabrik i Camapa de Marsella, i els madrilenys Magni, que forma menors, joves i professionals de l’educació a través del hip-hop. El Dau, per la seva banda, inaugura una exposició del pintor Joan Anton Arañó, anomenada “Musaranyes”. Arañó pateix una malaltia mental greu des de fa molts anys, però això no li ha impedit crear una obra pictòrica altament emotiva.

De cara a dissabte, les activitats adquireixen un component més lúdic, amb tallers d’expressió corporal, demostracions de graffitti a càrrec de l’Associació d’Artistes Urbans del maresme, taller de jocs cooperatius amb Artijoc, un taller de llenguatge de signes promogut pel Centre de Persones Sordes del Maresme, i finalment una batalla de MC’S, organitzada per l’associació Enlleura’t.

Etiquetes: