-

V. B.

Una petita família d’adolescents lectors

La tertúlia literària mensual ‘Llegim!' es converteix en un refugi per aquests estudiants de secundària que estimen els llibres com res més al món

 “Llegir em serveix per desconnectar i em transporta a nous móns”. “I també et fa viure les vides d’altres persones més enllà de la teva”. “Jo he plorat molt llegint, i m’he angoixat, però també he rigut sense parar”. “Els llibres han fet que la meva perspectiva sobre les coses sigui ara molt més variada, perquè veus el punt de vista de cada personatge”. Són les frases que deixen anar atropelladament, plens d’entusiasme, els participants de la tertúlia literària que té lloc cada mes a la biblioteca Pompeu Fabra. Són l’Emma, en Jaume, la Farners, en Diego, la Paula, la Núria, la Sara i en Marc, tots ells estudiants d’ESO i Batxillerat d’entre 13 i 16 anys. “Som com una petita família”, afirmen. Alguns d’ells ja hi porten cinc anys, quan la tertúlia va arrencar per cobrir un buit  en aquesta franja d’edat, precisament una de les més “conflictives” en matèria de lectura. “Jo no hi confiava gaire, sol passar que amb el salt a l’ESO molts nanos desconnectin de la lectura, més enllà dels llibres obligatoris”, explica Lola Casas, mestra jubilada, escriptora i coordinadora de la trobada. Però la resposta va ser força bona i mica en mica ha anat incorporant adeptes.

Se senten una mica els bitxos rars a classe. “Quan els amics m’envien un Whatsapp per quedar i els responc que una mica més tard, que ara sóc a la biblioteca, més d’un cop m’han preguntat: però tu de veritat llegeixes per oci?”, explica en Diego. Altres tertulians no se senten observats pel fet de llegir en sí, sinó per les lectures que trien. “A l’Institut tenim una hora a la setmana de lectura, i mentre molts companys treuen llibres més primets, jo poso sobre la taula la trilogia de l’emperador Trajà de Santiago Posteguillo”, explica en Marc. Una novel·la històrica ambientada en la Roma imperial que suma 2.400 pàgines en tres volums. La temàtica i les dimensions fan alçar les celles als seus companys de pupitre. “Però és que m’encanta!” exclama en Marc.

Per a la majoria d’aquests joves aficionats a la lectura l’institut no és el lloc més acollidor. Més que per la incomprensió d’amics i companys, per la manera com els centres fomenten la lectura. “La veritat és que et treuen les ganes de llegir”, asseguren, molt crítics amb el sistema de lectures obligatòries, gens flexible i sovint basada en títols que, consideren, estan molt lluny dels temes que els poden interessar a la seva edat. “Però el pitjor són els exàmens que has de fer després, les preguntes són tan absurdes o centrades en anècdotes que per poder aprovar-los t’has d’estudiar el llibre més que llegir-lo”, lamenta l’Emma. “Obligant a llegir tampoc aconseguiran fer canviar d’idea a qui no li agrada, no té cap sentit”, afegeix en Diego.

Un espai alliberador
A la tertúlia tots ells s’alliberen d’aquests constrenyiments: res de lectures obligatòries, aquí tothom llegeix el que li ve de gust i comparteix els seus descobriments i opinions amb els demés. Casas els aconsella títols, tot i que reconeix sovint “no em fan gaire cas”, i a vegades és ella mateixa qui en descobreix de nous gràcies als tertulians. El ventall de lectures és amplíssim: des d’autores de literatura juvenil que causen furor fins a la ‘Breu història del món’ d’Ernst Gombrich, passant pel món de Tolkien o novel·les històriques. A més de seure plegats i compartir experiències lectores (i també, de tant en tant, parlar de sèries de televisió, una altra passió que uneix a la majoria), també fan altres activitats, com ara visitar Dòria Llibres, la llibreria amb la qual treballen per portar a Mataró l’autora juvenil Laura Gallego, que tots ells adoren.