Una de les imatges presents a l' exposició

capgros.com

Una visió en 360º de la Festa Major de la mà del fotògraf Narcís Rovira

Les imatges circulars i interactives protagonitzen l'exposició fotogràfica de Santes que s'inaugura a l'Ateneu

Les Santes en 360º. Les fotografies panoràmiques circulars del mataroní Narcís Rovira ompliran a partir de dimecres, dia 4, l’Ateneu. Rovira protagonitza l’exposició fotogràfica de Les Santes, que promouen l’IMAC i Caixa Laietana, i que cada any serveix de preludi a la Festa Major mataronina. Rovira va ser el fotògraf escollit per retratar la Festa Major de 2011, i ho va fer amb una tècnica molt particular: les fotografies 360º que ja li va valer el premi Cre@tic del 2009. Consisteix bàsicament en “cosir” diferents imatges fins a crear una panoràmica esfèrica sencera, que permet donar una volta de 360 graus al voltant de la imatge que en sorgeix.

Un any més tard, ha arribat el moment de plantejar l’exposició amb el seguit d’instantànies recollides. “Hi hem donat moltes voltes, per aconseguir que l’experiència de la visita a l’exposició s’allunyi el més possible del simple usuari d’un ordinador”, explica Rovira. Després de trencar-s’hi força el cap, i de fer front a una manca de recursos considerable –amb els 3.000 euros de pressupost de l’IMAC “no en tenia ni per començar” segons el fotògraf- finalment han trobat la solució. La mostra comptarà amb un total de sis ordinadors amb pantalles de 42 polzades on s’hi projectaran les fotografies circulars, a través de les quals es podrà navegar lliurement amb un petit ‘joystick’ de sis dimensions. A més, hi haurà tres grans pissarres interactives –cedides per escoles mataronines- que compliran una funció similar. A mes d’aquests nou espais interactius, l’exposició es completa amb un apartat més “clàssic” de fotografies en paper.

Narcís Rovira explica que la foto en 360º “encara fa poc temps que s’està fent servir com a llenguatge comunicació fotogràfic”. Això vol dir que encara li queda molt camí per recórrer, i de moment, amb la tecnologia actual, no s’adapta a totes les condicions. Ben aviat Rovira es va adonar que no tots els esdeveniments de Santes s’adaptaven a aquesta tècnica. Per això, l’exposició combina les fotografies circulars interactives d’actes com el Desvetllament amb imatges planes de, per exemple, l’Escapada a negra nit. “He descobert que és més difícil que la fotografia de 360º respongui als cànons estètics, ja que  ho engloba tot i no pots censurar la part lletja de la imatge a través de l’enquadrament”, diu el fotògraf.

Dimecres, dia 4. A 2/4 de 8 de la tarda a l'Ateneu de Caixa Laietana