La Capella dels Dolors de Santa Maria ja es pot tornar a visitar. Aquest dimecres s'ha inaugurat la restauració de les seves pintures murals, obra d'Antoni Viladomat. Uns treballs que han durat prop d'un any i que permeten que aquestes obres, les més importants del geni del barroc català i un dels principals elements patrimonials que té Mataró, tornin a lluir amb tot el seu esplendor.
Els treballs de restauració de les pintures han tingut un cost total de 533.070 €
Les obres de restauració han anat a càrrec del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya i s'han centrat sobretot en la neteja de la brutície que enfosquia el color de les pintures, i que han inclòs l'eliminació de repintdes i envernissades posteriors a l'obra de Viladomat. També s'ha fixat la capa de pintura i s'ha consolidat el suport de guix. Els treballs de restauració de les pintures han tingut un cost total de 533.070 €, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona.
Millores en la il·luminació
També s'ha renovat el sistema d'il·luminació i instal·lació elèctrica, quelcom que ha portat problemes i ha provocat l'endarreriment de les obres, que haurien d'haver finalitzat el mes de març passat. L’objectiu era adaptar la instal·lació a la normativa vigent i dotar l’espai d’un sistema d’il·luminació que permeti potenciar la bellesa del conjunt i adequar-lo a la conservació de les pintures murals.També s’hi ha instal·lat punts de llum a l’interior de les làmpades suspeses, dissenyades per Josep Puig i Cadafalch, a la làmpada central de la Capella i en diversos punts del cambril i del retaule.
Segons el regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernández, es tracta de "la 'Capella Sixtina' del barroc català"
En el torn de parlaments, l'alcalde David Bote va destacar que la inversió en el "continent", de 533.000 euros, ha permès actuar sobre el "contingut" d'una dels tresors patrimonials més importants que té la ciutat. Àngels Solé, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, va assegirar que es tracta d'un dia "important i emocionant" per Mataró, però també per a tot Catalunya perquè, assegura, no hi ha altres conjunts patrimonials d'aquest ordre al país.
En aquest sentit, un dels membre del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Xavier Alarcón, detalla que la Capella dels Dolors és "extraordinària" per la seva antigor –té més de 300 anys–, perquè mai ha estat destruïda ni reformada i perquè és la joia del barroc català més ben conservada. Segons el regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernández, es tracta de "la 'Capella Sixtina' del barroc català".