capgros.com

Vint grups participen en l’edició d’un CD de 'Les cançons de Mataró'

La diversitat d'estils i el treball voluntari de més de dos-cents mataronins caracteritzaran aquest projecte musical

Han passat sis mesos des que el cantant Jaume Arnella, en la presentació del llibre Les cançons de Mataró afirmava: “Ara comença la nova singladura d'aquestes cançons, si els mataronins volen”. Doncs, els músics de la ciutat, sense dubtar-ho, s'han aferrat al repte i actualment més de vint grups o agrupacions musicals locals estan treballant per editar en format CD aquelles temes populars que fa setanta anys cantaven els nostres avantpassats.

Aquest treball discogràfic, que està previst que surti a la venda per Nadal, actualment compte amb la participació de més de dues-centes persones. “Pretenem que aquest treball sigui un producte de la ciutat, fet per una àmplia representació del sector musical de Mataró”, explica Dani Àlvarez, un dels coordinadors d'aquesta iniciativa.

La varietat està assegurada, per ara ja han confirmat l'assistència grups tan diversos com Relk, Analgèsics, els Flabiolaires del Robafaves, Dealan, La Coixinera, Napay Amuyky, entre altres; però també corals com La Nota, Primavera per la Pau, el Cor Madrigalista o aportacions individuals, com la veu de Josep Fadó. Tots ells, alguns de forma conjunta generant parelles musicalment molt originals, enregistraran una selecció de cançons del llibre, algunes molt conegudes, com L'hereu Riera o Les noies maques del dematí, i altres veritables joies oblidades del cançoner popular.

Actualment, els grups estan assajant les cançons prèviament harmonitzades per cada formació. “La gràcia de totes les melodies és que es reconeixeran malgrat puguin tenir petites variacions o ser tocades amb instruments poc comuns”, ha avançat, Jordi Tarradellas, un dels altres coordinadors del projecte. I és que no resulta fàcil que “els músics actuals versionin i toquin peces de fa cent anys”. Si tot rutlla com espera l'organització, “ja que coordinar tantes persones amb un sistema assembleari és complicat”, segons Tarrades, la gravació dels temes tindria lloc aquesta mateixa tardor.

D'un llibre, un CD
L'anima d'aquesta iniciativa ha estat Jaume Arnella, editor del llibre Les cançons de Mataró. Cançons recollides per Joan Tomàs i Esteve Albert en la Missió de Recerca de 1932 a 1933 per l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, una obra on s'apleguen més de dues-centes cançons que cantaven els nostres avis. “Vaig trobar aquestes cançons, solament la primera estrofa de cada tema i la seva melodia, entre els papers de l'arxiu del mestre Joan Tomàs i després vaig aconseguir les lletres de 160 d'aquestes cançons, algunes manuscrites a mà, en el fons personal d'Esteve Albert que es conserva a l'Arxiu Comarcal de Sort”, explica Arnella. Aquesta recopilació, realitzada conjuntament pel músic i el folklorista entrevistant amb llibreta i ploma a la mà als avis de Mataró dels anys trenta, és una troballa única. “Aquestes cançons havien estat recuperades per formar part del Cançoner Popular de Catalunya, obra iniciada el 1922, i les anotacions netes i complertes s'havien entregat a l'Arxiu del Monestir de Montserrat, on es van perdre durant la guerra”, afegeix el cantant.

Un segon projecte
Si aquest primer projecte funciona, ben aviat els coordinadors endegaran una altra iniciativa: uns segon CD de Les cançons de Mataró, però aquest cop interpretades per les diferents corals dels centres educatius de la ciutat, una via perquè els infants recuperin aquelles cançons tradicionals pràcticament perdudes.

Etiquetes: