L'últim capítol de Bola de Drac GT s'emet al Japó el 19 de novembre del 97, però a Catalunya, la sèrie de la nostra vida (estrenada al 1990) no es va aturar definitivament fins l'agost de 2019, quan TV3 va deixar de tenir-ne els drets. Això, però, no ha rebaixat el fenomen, ni molt menys. El manga de Bola de Drac Super se segueix publicant en català cada mes, les pel·lícules al cinema (com la de Broly de 2018 i la nova de Super Hero, el proper 2 de setembre) es doblen al nostre idioma i quan es fa un concert simfònic a Barcelona, l'Auditori Fòrum està ple a vessar.
En Goku, la Bulma i companyia han crescut amb nosaltres, i la veu d'en Vegeta aquí ha fet més pel català que moltes lleis i polítics. No és d'extranyar, doncs, que una exposició anomenada l'Art de Bola de Drac sigui una parada obligada per a grans i petits (els que érem fills i ara som pares i mares i els hi estem inculcant la fe d'en Goku, com no pot ser d'una altra manera).
L'Art de Bola de Drac val la pena, no només perquè la nostalgia és poderosa, sinó perquè és realment atractiva pel que mostra: els inicis d'Akira Toriyama, material importat directament del Japó, primeres edicions impreses a Espanya i molt més.
L'exposició repassa les dues vessants de Bola de Drac, la del manga i la de l'anime. En el segon cas es poden veure esbossos, storyboards, cel·luloides i material original que serveix per conèixer com va ser la producció de la sèrie. Bola de Drac forma part de la cultura popular, és imprescindible per entendre l'obra japonesa posterior a la seva creació i malgrat fer més de quatre anys que no té capítols nous (Bola de Drac Super va deixar d'emetre's el 2018 al Japó), segueix sent la principal font d'ingressos de Toei, el gegant de l'animació nipona.
L'Art de Bola de Drac, fins el 30 de setembre
L'Art de Bola de Drac es troba present al Museu del Còmic de Sant Cugat del Vallès fins el proper 30 de setembre. Es troba obert de dimarts a diumenge en diferents horaris:
- Dimarts a divendres: 16 a 20h
- Dissabtes: 10 a 14h i 16 a 20h
- Diumenges: 10 a 14h
- Festius: tancat (llevat excepcions)
El preu de les entrades és de 7 euros per a persones d'entre 13 i 64 anys i de 4 euros per a nens i nenes de 6 a 12, majors de 65 anys i discapacitats. Entrada gratuïta per a menors de sis anys i socis del Club Super 3. El Museu del Còmic es troba a la Plaça de Pep Ventura, número 1 a Sant Cugat del Vallès. Està a 45 minuts en cotxe.