El Llibre Gegant de Contes, el tresor mataroní de Sant Jordi

Redacció

El Llibre Gegant de Contes, el tresor mataroní de Sant Jordi

La història i l’essència del Llibre Gegant, un dels actes culturals populars més antics de Mataró (des de 1976) que diumenge celebra la 48a edició

 

La cita és clàssica: el diumenge més proper a Sant Jordi. L’essència és intacta des dels inicis: permetre que la canalla mataronina escrigui contes i que il·lustradors i artistes plasmin la seva historieta allà, en directe. La gràcia és que fa quasi mig segle que es fa i, per tant, ara els que escriuen històries són fills o néts dels que van escriure les primeres. El resultat és una col·lecció única, singular i patrimonial de Mataró: la del Llibre Gegant de Contes. Ja coneixes el gran tresor del Sant Jordi de Mataró?

Aquest 2024 es fa la 48a edició del Llibre Gegant de Contes. Poca conya, que deu haver-hi ben pocs actes que facin 48 anys seguits més o menys el mateix. La història és d’èxit i se sosté gràcies a la Comissió Ciutadana que el 2012 va entomar l’organització de l’acte, amb el suport de l’Ajuntament. 

  • La cita es té clara a moltes famílies mataronines: diumenge 21 d’abril de les 11.30h a les 14h al Pati del Cafè Nou.
  • Tots els actes de cultura popular de Sant Jordi, al detall: aquí.
  • Dies i hores de la Fira del Llibre de Mataró, aquí

L’edició d’aquest any

Ja està tot preparat per l’edició del 2024 del Llibre Gegant de Contes, per aquest diumenge. Segur que hi ha canalla que ja té al cap o escrita la historieta que en formarà part. Enguany el mural que es fa en directe serà realitzat per la Carme Vives, una de les artistes que fa més anys que participa en aquesta activitat, i que el cedirà a la llar d’infants de Les Figueretes. També hi haurà com en els darrers anys, els alumnes dels Batxillerats Artístic de l'institut Alexandre Satorras i de l’Escola Pia de Mataró.  No hi faltaran el Drac ni el Dragalió, tampoc!

Una col·lecció de ciutat accessible

Cada any s’acaba amb un nou Llibre Gegant de Contes, el d’aquest 2024 serà el número 48. Des del primer fins al d’ara, tots es poden consultar a la Biblioteca Popular demanant cita prèvia. Però també és interessant de saber que l'Ajuntament de Mataró ha començat a digitalitzar els llibres perquè tothom els pugui consultar virtualment a  https://biblioteques.culturamataro.cat/llibre-gegant-de-contes

Llibre Gegant

La història d’un acte únic


La Comissió Ciutadana del Llibre Gegant de Contes ha escrit la història d’aquest acte

Fa exactament 48 anys que Mataró celebrava el 50è aniversari de la Festa del Llibre. Era el 24 d'abril de 1976 a les deu del vespre al Parc Central. Es va anomenar "La Nit del Llibre" i ho va organitzar Robafaves, el COPP (Centre d'Orientació Psico-Pedagògic), ANCHE (L'Associació Nacional de Comunicació Humana i Ecologia), el Gremi de Llibreters i l'Ajuntament. El que va passar aquella nit va ser la llavor del Llibre Gegant que coneixem avui. Aquella nit es va produir una festa del tot reivindicativa de la que en va sortir un llibre que va recollir diferents manifestos: el primer Llibre Gegant de Mataró que, en aquest cas, no va ser de contes sinó participatiu. L'endemà d'aquell 24 d'abril, diferents periodistes locals també van elaborar una revista: La Rambla.

No va ser fins al 1978 quan "volíem que la gent es manifestés sobre l'Estatut Català" i per això "vam demanar a la gent que responguessin: Quin és l'Estatut que volem per a Catalunya?", explica Pep Duran, fundador del Llibre Gegant, que relata com va sortir l'edició de "L'Estatut a la Plaça". De fet, Duran va posar les paraules al què Aureli Masafrets havia ideat. Un any després, naixia el Llibre Gegant de Contes.

Llibre Gegant de Contes

No va ser fins al 1979 quan "se'ns va acudir il·lustrar-lo", manifesta Duran. Va ser a partir d'aquí quan els contes, conjuntament amb les il·lustracions, van prendre part del protagonista de la matinal propera a Sant Jordi. La part més reivindicativa desapareixia entre els relats i les històries de cadascú. "Els contes no reivindiquen, van directament a la part més tendra. Volem explicar-nos contes perquè ens expliquem a nosaltres mateixos", explica Duran al Tot Mataró.

"Vam tenir la sort que quan va néixer [l'acte] ja ho tenia tot", explica Duran que creu que l'esdeveniment no ha evolucionat en format: "tenia tot el que era suficient: color, olor, espai, paraula, música i creativitat". "Només vam anar afinant la logística a mesura que passaven els anys", explica Joan Poch, involucrat al Llibre Gegant des de les primeres edicions i creador del cartell d'aquest 40è aniversari. Poch explica que "en un principi estava pensat per fer contes per adults o famílies però de mica en mica els nens i nenes van anar agafant protagonisme". "Ara ja no cal explicar "què és" el Llibre Gegant, tothom ho sap i sap què ha de fer", manifesta la mateixa font.

I tot plegat no deixa de ser una experiència perquè, segons Duran, "el llibre és només el suport, el què passa aquell dia no es pot captar". "El llibre és només el testimoni de la vivència que viu cadascú durant aquelles hores".

Il·lustradors professionals

Des que es va voler apostar pels il·lustradors professionals o semiprofessionals al Llibre Gegant de Contes es va pensar que les il·lustracions havien de prendre protagonisme dels petits contes que s'explicaven. Mercè Llimona, Roser Capdevila, Maria Rius o Pilarin Bayés van participar en repetides ocasions d'aquest encontre entre professionals del mateix sector. La bona relació amb l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC), -nascuda el 1981- va permetre, en part, que cada any hi hagués prou talent per a mantenir el Llibre Gegant de Contes.

La comissió ciutadana

Diferents discrepàncies amb l'Ajuntament van portar al COPP i Robafaves a replantejar-se el Llibre Gegant de Contes. Davant la possibilitat que es deixés de fer, diferents persones, a títol individual, es van mobilitzar a través de les xarxes socials.  Amb el títol "Salvem el Llibre Gegant" es va crear una Comissió Ciutadana que és qui, fins el dia d’avui, organitza l'acte amb el suport de l’Ajuntament de Mataró. 

Aquesta comissió es va crear perquè no es perdés aquest patrimoni dels ciutadans que  forma part de la història recent de Mataró.  

La comissió ciutadana ha respectat la idea essencial dels creadors del Llibre Gegant de Contes introduint unes petites adaptacions al moment actual.