Carla Collado obre l'Escenari Off aquest dijous al Cafè Nou

Vern Bueno Casas

Escenari Off, una aposta amb accent feminista i LGTBI al Cafè Nou

Mataró estrena la nova temporada d’aquest cicle organitzat per l’Ajuntament i Clack amb un ampli ventall de concerts, monòlegs i recitals

El Bar del Cafè Nou de Mataró acull Escenari Off, un cicle que inclou concerts, monòlegs, recitals poètics i altres propostes d’arts en viu amb un marcat accent feminista, LGTBI i inclusiu. Una proposta organitzada pel Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Mataró amb la col·laboració de Clack, que vol donar veu a artistes i creadors amb veus fresques i trencadores, que solen tenir dificultats en trobar encaix en la programació cultural de ciutats com Mataró. La primera actuació va tenir lloc el 26 de setembre amb la veu de Carla Collado, per inaugurar una programació estable de setembre 2024 a l’abril 2025, tots els darrers dijous de mes al Bar del Cafè Nou, un espai de per si inclusiu i amb una clara visió social, ja que està gestionat per la Fundació Maresme pro persones amb discapacitat.  

El cicle s'inaugura aquest dijous, dia 26 de setembre amb l’artista Carla Collado, que presenta l’espectacle “Coraje” amb accent feminista i LGTBI+. Serà el de sortida a una programació variada un dijous de cadda de mes, des de setembre del 2024 i fins a l’abril del 2025, i que inclou propostes com Xavi Noms, Laura Vila Kramer, Ana Polo o Vidda Priego. Tots els concerts i actuacions programades s’iniciaran a les 20.30 h, són gratuïts i dirigits a tota la ciutadania. 

 

El programa de l’Escenari Off

  • Carla Collado - 26 de setembre
  • Xavi Noms - 17 d’octubre
  • Laura Vila Kramer - 21 de novembre
  • Memi Sillah - 19 de desembre
  • Eloi Martín Casanovas - 16 de gener
  • Vidda Priego - 13 de febrer
  • Mireia Calafell - 20 de març
  • Anna Polo - 10 d’abril

*Tots els espectacles tenen lloc a les 20.30h al Cafè Nou de Mataró (La Riera, 119)

Un espai de visibilització

La regidora de Cultura, Diversitat Ciutadana i Igualtat, Heidi Pérez, explica que des de l’Ajuntament es volia “fer una aposta per trobar espais de visibilització per a persones dissidents de gènere o amb una perspectiva feminista i LGTBI”. La via per fer-ho ha estat a través de l’Escenari Off, una iniciativa ja existent que el consistori ha volgut potenciar, posant més l’accent en crear un lloc permanent per al col·lectiu i amb una mirada més feminista. Pérez ha destacat la importància de diversificar la programació: "Ens interessava que no només fos música, sinó també monòlegs, recitals de poesia, una transversalització de les arts en viu amb aquesta mirada. En el món cultural, la presència de dones i persones LGTBI és molt minoritària, i per anar reduint aquesta bretxa, era imprescindible fer aquesta aposta".

El bar del Cafè Nou

“En el món cultural, la presència de dones i persones LGTBI és molt minoritària, cal lluitar contra aquesta bretxa”

Perez recorda que la majoria d’espais estan ocupats per homes, i hi ha propostes més alternatives que no troben el seu lloc en ciutats com Mataró. “Volem generar aquests espais, ser referents i líders en això".  A través de la cultura, es pretén garantir els drets per a totes les persones i donar visibilitat a aquelles que, estructuralment, poden patir opressions. En aquest sentit, però, Pérez matisa que "també es tracta de trencar amb aquest discurs victimista que sol envoltar aquests col·lectius. Volem parlar de l’empoderament, de tot el que fan les dones i el col·lectiu LGTBI”, 

Pel que fa a futures iniciatives, Pérez ha afirmat que "Escenari Off és només una de les propostes. Tenim previstes més accions per generar més producció cultural de dones i del col·lectiu LGTBI. Volem anar treballant per revertir la falta de representació en altres àmbits, com el teatral o literari, que sovint tenen dificultat per trobar encaix."

Fer arribar el Cafè Nou a més persones

Per la seva banda, des de Clack es mostren “encantats” de fer créixer l'Escenari/Off i fer-ho “en una direcció que ens sembla coherent amb el propòsit inicial de l'espai”, tal i com explica Agnès Chiva, de l’àrea de Cultura i Comunitat. “És ‘Off’ perquè el lloc és petit, no és un estadi de futbol ni tan sols una sala gran de concerts, però creiem que té potència i que és important que existeixi a la nostra ciutat”, destaca Chiva, que considera que el cicle “permet veure propostes culturals de forma gratuïta i en un entorn desenfadat, on la gastronomia hi té un paper central i on la inclusió social és el motor inicial de tot plegat”.

“L’Escenari Off és petit però creiem que té potència i que és important que existeixi a la nostra ciutat”

Des de Clack apunten que la coorganització amb el servei d'Igualtat de l’Ajuntament “ens permet portar més gent i més diversa i també ens ajuda a fer arribar el Bar del Cafè Nou a més persones i que poc a poc es vagi convertint en un lloc de referència gastronòmica i culturalment parlant”. Chiva recorda que el Bar del Cafè Nou és un espai amb compromís des del primer dia amb la restauració sostenible, la inclusió social i la cultura en clau comunitària i “seguirem treballant perquè així ho segueixi sent”.

Xavi Noms actuarà al cicle a l'octubre

La programació

Després de l'actuació de Carla Collado, el 17 d'octubre serà el torn de Xavi Noms, qui va guanyar popularitat gràcies al programa de TV3 "Eufòria", dedicat a joves talents. Noms, amb vincles familiars a Mataró, tindrà l'oportunitat d'actuar a prop de casa i davant dels seus seguidors, tal com va fer al Festival Posidònia. El cantant, acompanyat pel guitarrista Xabi Oro, interpretarà versions de cançons de folk, pop i R&B, amb pinzellades de jazz.

El 21 de novembre serà el torn de Laura Vila Kremer, una professional de les arts escèniques i activista del col·lectiu "Que no salga de aquí", que treballa pel reconeixement de les persones intersex mitjançant el teatre, les arts escèniques i la història de l’art. El 19 de desembre, la música tornarà a ser protagonista amb Memi Sillah, que oferirà una combinació de ritmes jamaicans clàssics i jazz.

L'any 2025 començarà amb un monòleg que inclou projeccions i dansa, a càrrec d’Eloi Martín Casanovas, activista, monologuista i actor transsexual. Aquesta actuació està prevista per al 16 de gener, a les 20.30 h. El 13 de febrer arribarà la següent proposta de monòleg amb Vidda Priego Bueno, una actriu, còmica, guionista i pedagoga teatral trans no-binària de València.

Amb motiu del Dia Internacional de la Poesia, el 20 de març, Mireia Calafell recitarà al Cafè Nou, omplint l'espai amb les seves paraules i emocionant el públic. Finalment, la programació, de moment, culminarà el 10 d'abril amb un monòleg d'Anna Polo, periodista, humorista, guionista i escriptora.

 

 

Etiquetes: