Can Parcala, el servei d'apicultura de la Fundació El Maresme per a la inserció de les persones amb discapacitat, ha llençat al mercat un nou producte gourmet. Especialitzat en l'elaboració de mel des de fa ja una dècada, Can Parcala es reinventa en part per combatre la davallada en la producció provocada per l'arribada d'un nou depredador, la vespa asiàtica. L'alternativa són un dolços d'alta gamma que elabora artesanalment un equip de persones amb discapacitat. Es tracta d'ametlles caramel·litzades amb la mel de la pròpia finca i banyades amb diferents tipus de xocolata. L'apicultor i responsable del projecte, Txema Magro, diu que la "inclusió perfecte" és que el producte es vengui "perquè és molt bo i no pel rerefons social".
"No volem que es vengui pel rerefons social"
"Estem educats a col·laborar amb entitats socials i a comprar un producte com a aportació, com a donatiu", reflexiona Magro, que veu en les Roques del Maresme un producte que va més enllà d'aquest vessant social i que pot tenir èxit per la seva qualitat gastronòmica. El 2023 ja se'n van fer a mode de prova pilot i la realitat va superar totes les expectatives.
De fet, per a aquest 2024 es preveu fer la mateixa quantitat que l'any en proves, uns 900 quilos. Els tastos que es van fer amb entitats, ajuntaments i empreses van tenir tanta repercussió que es van rebre comandes "molt importants" de clients com Mango o la Roca Village.
"No deixa de ser com la clàssica roca suïssa, però en lloc d'estar caramel·litzada amb sucres refinats, ho fem amb mel ", detalla el responsable del projecte. Se n'havien fet dues versions, de xocolata negra i xocolata amb llet i taronja. Ara, a més, s'acaba de llençar un tercer gust, el de xocolata blanca amb llavors de sèsam.
El procés d'elaboració és totalment artesanal, des de l'elaboració de la xocolata, la caramel·lització de les ametlles, el muntatge de les roques o l'envasat del producte. "Les màquines més desenvolupades que tenim són les culleres i les mans dels nostres companys", es felicita Magro.
A Can Parcala treballen actualment dotze persones, de les quals n'hi ha set amb discapacitat i la resta són els monitors de la Fundació El Maresme. A més de l'elaboració de les Roques del Maresme, hi ha també un projecte d'apicultura, que té cura de les abelles i produeix anualment unes 2,5 tones de mel, i s'hi fan tallers pedagògics per a escoles amb l'objectiu de donar a conèixer el món de l'apicultura i educar en el respecte a la diversitat.