10 anys fent arrelar el flabiol

Cugat Comas

10 anys fent arrelar el flabiol a Mataró s’han de celebrar

El 13 de juny, se celebrarà la desena Trobada de Flabiolaires Escolars de Mataró, un moment especial que marcarà una dècada d’esforços per introduir aquest instrument a les escoles locals

El flabiol, amb la seva melodia aguda i clara, ha estat sempre un element central en les celebracions populars i festives de Mataró, acompanyant gegants i d’altres balls, com es pot veure quan són Les Santes o en d’altres ocasions festives de la ciutat. Mataró ha estat un nucli important per a la preservació i difusió del flabiol, amb nombroses generacions de flabiolaires que han mantingut viva aquesta tradició musical.

És gràcies a l’esforç d’aquests, d’un grup de mestres i altres membres del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) que aquesta tradició ha pogut arribar a les escoles. Aquest projecte no només preserva un aspecte clau de la nostra cultura, sinó que també enriqueix l’educació musical dels nostres alumnes, oferint-los una connexió directa amb la història i les tradicions de Mataró.

La Trobada de Flabiolaires Escolars de Mataró ha esdevingut un esdeveniment clau en la promoció i preservació del flabiol, un instrument tradicional català amb profundes arrels històriques a la ciutat. Aquest any, el 13 de juny, se celebrarà la desena edició de la trobada, un moment especial que marcarà una dècada d’esforços per introduir aquest instrument a les escoles locals. La cita serà a les 11 del matí als jardins de la Llar Cabanelles, un espai que Alicia Morales, una de les impulsores del projecte, descriu com “molt adient, molt maco, molt acollidor”.

Flabiol a classe de música

Des del 2011, el projecte “Flabiol a les Escoles de Mataró” ha treballat per integrar el flabiol i el tamborí com a recursos musicals a les aules, tot promovent la transmissió del repertori popular i tradicional de l’entorn. El programa, que ha passat per diverses etapes i ha superat els desafiaments de la pandèmia, ha tingut un impacte significatiu en la comunitat educativa de Mataró.

Alicia Morales destaca la importància d’aquesta dècada de treball: “La valoració és molt positiva després d’aquests anys de programa: cada cop hi ha més diversitat, gent més jove que el toca, que del flabiol a les escoles passen a les colles de gegants o a la Família Robafaves”. Aquesta integració del flabiol a les escoles no només ha fomentat l’aprenentatge de la música, sinó que també ha enfortit els llaços amb les tradicions culturals locals.

La trobada comptarà amb la participació de dos instituts i sis escoles de Mataró: l’Institut Mar Mediterrània, l’Institut Thos i Codina, i les escoles Rocafonda, Marta Mata, Marçal, Coromines, Anxaneta i Solà. A més de la trobada principal als jardins de la Llar Cabanelles, els alumnes principiants realitzaran una tocada simultània a la plaça del Forn del Vidre i a les Caputxines, oferint una oportunitat única per veure i escoltar el progrés dels joves flabiolaires.

Etiquetes: