No arriba amb cap dia festiu però enmig del desert de setmanes laborables entre Nadal i Setmana Santa que a mig febrer sigui Carnaval és com un repòs, com un miratge, com un premi. La comarca es prepara per viure les diferents expressions amb les que es coneix la festa del tot s’hi val i per més que mirant el calendari sembli que encara quedi mig mes de coll les comparses, grups i famílies saben del cert que una bona disfressa rarament es pot fer d’un dia per l’altre. Ni tan sols d’una setmana per l’altre.
Arriba el Carnestoltes i al Maresme hi trobem tradicions ben diferents de celebrar-lo. Amb el component comú de les desfilades o rues com a expressió màxima de la festa, sí, però també amb elements propis a segons quin municipi. Per exemple a Mataró té molta entitat el Dimecres de Cendra, que és quasi el dia amb més actes de tota la setmana. O a Vilassar de Mar on la rua els darrers anys se n’ha anat fins més enllà de 1.000 participants o una quinzena de comparses… que és una ràtio espectacular per la dimensió del municipi.
La figura del Rei o de la Reina del Carnestoltes és un altre element força comú. Una figura satírica, que ve a capgirar l’ordre establert. A Mataró se’l coneix com a Pellofa perquè quan va aparèixer per primer cop era un ninot de palla. Aquest any a la capital comarcal la festa es contrau una mica per decisió pressupostària i girarà menys al voltant de la figura. Les misses pels actes massius, ha decretat Cultura. I hi haurà Rua amb ball final el dissabte i l’endemà ball infantil. I pràcticament fins aquí, comptant-hi truites el Dijous Llarder, els satírics emmascarats dels Portafardells el divendres a la nit en format de corre-bar i el Ball de Gitanes de dissabte al migdia.
El més espectacular, el de l’Alt Maresme
La festa de referència en matèria carnavalesca a la comarca l’hem d’anar a trobar a Pineda i Calella. Estem parlant d’una festa que segueix el model de la Costa Brava, d’inspiració en el model sitgetà, canari o brasiler. Comparses espectaculars, amb carrosses i una rua que torna després de tres anys d’absència.
I és que l’any passat, 2022, la Covid va fer suspendre el Carnaval de l’Alt Maresme i això només fa que multiplicar les ganes de tornar a veure la col·lecció de vestits impossibles, plens de colors i purpurina, ballant o pujats dalt de les carrosses.
La Comissió de Carnaval de l’Alt Maresme és l’entitat organitzadora. La rua acostuma a tenir una durada de tres hores, tot i que depèn del nombre de comparses que hi participen. Té la peculiaritat de fer la festa quan, dret a calendari, ja és Quaresma. Això els permet ser la capvuitada de molts altres carnavals i atraure comparses i particpants de fora.
La rua acabarà, com és tradicional, amb una festa i entrega de premis a la Fàbrica Llobet. Els guardons són en funció del nombre de persones, per comparses de més i de menys de 25 participants, i un altre per les carrosses, amb gairebé 15.000 euros en premis en els quals es valora especialment el vestuari i la coreografia durant la rua.
- Rua del Carnaval de l’Alt Maresme
Dissabte 25 de febrer a les 19h de la tarda entre Pineda i Calella