La plaça de Santa Anna acull la Diada. Foto: R.Gallofré

Redacció

Un dissabte festiu per defensar el català a Mataró

La plaça de Santa Anna acull la 1a Diada per la llengua a Mataró organitzada per la Taula per la llengua

Pel català a la capital del Maresme. La Taula Local d’Entitats per la Llengua de Mataró es va presentar fa setmanes amb un primer acte de conjura entre totes les entitats que la conformen. Li donen suport 85 entitats mataronines, que es diu aviat. Per començar a passar a l’acció i com a primera gran cita pública d’aquesta Taula, aquest dissabte 14 la plaça de Santa Anna acollirà la primera edició de la Diada per la llengua a Mataró. 

La plaça de Santa Anna viurà fins a 8 hores d’activitats al voltant de la llengua. Com manen els cànons d’aquestes cites, a la tarda hi haurà activitat per a la canalla, després hi haurà xerrades i la presentació de l’entitat i finalment concerts i punxadiscos. Tot en català!

El programa

 

  • 17.30h: Racons de lectura i dibuix per la canalla
  • 18h. Espectacle infantil: El planeta Escalopa, amb la companyia Clownverses.
  • 19h. Presentació de la Taula Local d'Entitats per la Llengua, amb l’actuació de Genís Mayola.
  • 20h. Xerrada amb Gerard Furest: ‘El català, entre Espanya i la globalització’.
  • 21h. Sopar de carmanyola.
  • 22h. Concerts: Partidaris i Ebri Knight, en acústic.
  • 23h. PD Fraus del Vallès.

Una entitat per la llengua


La Taula d’Entitats per la llengua de Catalunya ja suma el suport de 85 entitats locals que fan pinya i demanen passar a l’acció per revertir la situació actual i garantir que el català tingui la presència que li correspon en tots els àmbits de la vida de la ciutat, “promovent una societat més cohesionada i respectuosa amb la seva diversitat lingüística”.

Precisament en el darrer Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró es va aprovar una proposta de resolució en defensa i promoció de la llengua. Aquest acord recull un seguit d’objectius plantejats amb la finalitat de fomentar l’ús de la llengua catalana. En primer lloc, la creació del Departament de Política Lingüística, que desplegarà un pla d’acció transversal que es projecti sobre el conjunt dels Departaments del Govern i les seves polítiques. També inclou l’aprovació i la calendarització del Pacte Nacional per la Llengua. Paral·lelament, “es treballarà per garantir l’ús de la llengua catalana a les institucions, així com en el sistema educatiu, on ha de ser la llengua vehicular i d’aprenentatge, i en l’acollida de l’alumnat nouvingut”.

El cartell de la Diada