Els propers 13, 14 i 15 de setembre, Arenys de Mar acollirà la primera edició de la Vila del Llibre, un nou esdeveniment cultural que convertirà el poble en l’epicentre de la literatura al Maresme. Aquesta iniciativa vol oferir una àmplia varietat d’activitats per a tots els públics, amb la participació d’autors de renom i especialistes vinculats a la tradició literària i històrica d’Arenys. Organitzat amb l’objectiu de promoure la cultura local, el festival es presenta com una gran oportunitat per gaudir de la literatura en totes les seves formes i expressions.
La Vila del Llibre tindrà com a escenari principal la plaça de l’Església, on es concentrarà el mercat d’editorials independents, acompanyat d’actes culturals en diversos punts del municipi, com el Centre Cultural Calisay, el carrer de l’Església i el pati del Museu Marés de la Punta. Sota la comissaria de Muntsa Abad, directora de la Biblioteca Pare Fidel Fita, aquesta primera edició girarà al voltant de la temàtica arenyenca, destacant figures i temes rellevants de la cultura local, com Salvador Espriu, Josep Xifré i Félix Cucurull.
Una immersió literària en la història i l’essència d’Arenys
La Vila del Llibre d’Arenys de Mar té com a objectiu donar visibilitat a la riquesa cultural i literària del poble. Un dels eixos centrals serà la figura de Salvador Espriu, estretament vinculada a Arenys, o com ell la batejà, Sinera. L’esdeveniment abordarà l’obra d’Espriu i la seva connexió amb altres poetes, com Bartomeu Rosselló-Pòrcel, en una taula rodona amb la participació de Maria Isabel Pijoan, experta en Espriu, i el poeta Pere Antoni Pons.
A més d’Espriu, la història dels “indians”, els arenyencs que van fer fortuna a Amèrica, també tindrà protagonisme. Un dels més notables, Josep Xifré, que va deixar una empremta important a la vila amb la construcció de l’Hospital d’Arenys, serà el centre d’un itinerari que recollirà la seva vida i llegat. La taula rodona comptarà amb la presència d’Anna Castellví, coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, i la periodista Tate Cabré.
- El festival també oferirà una mirada renovada a la figura de Félix Cucurull, de qui es publicarà un recull inèdit de la seva poesia de joventut, fruit d’una col·laboració entre la família, Montserrat Fonoll i BonPla Edicions.
Convidats especials i activitats per a tots els gustos
A més de posar el focus en el patrimoni literari d’Arenys, la Vila del Llibre comptarà amb convidats de renom. Ramon Gener, premi Ramon Llull 2024 per “Història d’un piano”, compartirà el seu univers literari, mentre que Ada Castells presentarà un monòleg basat en la seva novel·la “Solastàlgia”. Lluís Anton-Baulenas recordarà Joan Salvat-Papasseit en una obra teatral especial, coincidint amb el centenari de la mort del poeta.
La poesia també serà protagonista amb un recital de Vicenç Llorca, premiat amb la Crítica Serra d’Or per “La llum mirada”.
Activitats infantils i familiars. el festival no s’oblida dels més petits. La plaça de l’Església es transformarà en un espai per a activitats familiars i infantils, amb contacontes i tallers que aproparan els oficis del llibre als més joves. Els Sastres Paperers ensenyaran com fabricar paper artesanal, mentre que l’artista maresmenca Rosa Vila oferirà un taller de creació amb llibres destinats a la destrucció. També s’hi podrà gaudir d’un taller de Gyotaku, una tècnica d’estampació de peixos d’origen japonès.
Un concurs literari per als autors emergents: La Vila del Llibre també donarà espai a la creació literària amb un concurs obert a tots els autors. El relat haurà de tenir com a escenari Arenys de Mar i inspirar-se en el lema “Els petits relats ens mouen”. Els guanyadors es publicaran el 2025 en una antologia de BonPla Edicions.