Contra la dita del profeta i casa seva, Núria Graham inaugura aquest dijous el 34è Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) amb la presentació del seu nou disc, 'Cyclamen'. Del 14 al 17 de setembre la capital d'Osona recupera l'essència del MMVV en la parcel·la professional i en l'oferta de concerts, amb música als escenaris habituals d'abans de la pandèmia i nous espais d'exhibició als carrers i places de la ciutat.
Les estrenes d'àlbums d'artistes coneguts (Miquel Serra, Ernest Crusats, Sra. Tomasa, Chicuelo, etc.) són una part de la cinquantena d'apostes de la direcció, amb molts artistes incipients (i majoria de dones) que tindran la seva oportunitat d'establir vincles professionals i mostrar la seva música. França serà el país convidat, amb 4 bandes i 20 convidats a la fira professional. La singularitat i les estrenes caracteritzen una programació que busca especialment detectar el talent i mostrar-lo al públic i als professionals. La 34a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) recuperarà la normalitat i tornarà a omplir escenaris grans i petits arreu de la capital d'Osona.
El 2022 arriba amb una edició completament presencial, després d’una digital al 2020 i d’una híbrida al 2021. Amb 57 concerts de 55 grups i artistes i la perspectiva de l’assistència de més de 700 professionals de la indústria musical, el Mercat tindrà presència a tota la ciutat.
En cap de setmana, i com sempre, a la Plaça Major i a la del Sucre hi haurà concerts més massius. Els protagonistes seran enguany
- Blaumut
- Maruja Limon
- Lal'Ba
- Pupil·les
- Delafé y ls Flores Azules
- Roba Estesa
- 31FAM
- Stay Homas
- Auxili
El MMVV Pro Catalan Arts, el vessant professional del Mercat, tindrà lloc de dimecres 14 a divendres 16, i es concentrarà a l’àrea de L’Atlàntida, amb un format orientat a generar trobades entre professionals, impulsar la indústria de la música en directe i promoure la contractació d’artistes. Aquesta activitat professional es complementarà amb concerts al Teatre, Auditori i Carpa de L’Atlàntida i a la Jazz Cava durant tot el dia.
La presència internacional de professionals al MMVV Pro Catalan Arts recupera les previsions d’assistència de les edicions de 2018 i 2019. Enguany, a més, juntament amb l’Institut Ramon Llull i l’ICEC, el MMVV acollirà una delegació d’Occitània, formada per més de deu representants d’espais d’exhibició, centres de creació i festivals, que se sumaran a altres agents francesos, que formen part de les accions del focus França. En la parcel·la artística, visitaran Vic els grups Duo du Bas, Gatica, Julia Pertuy, SUN.
Amb un impacte econòmic de 4,1 milions d'euros (segons un estudi de la UOC), el MMV és un dels principals mercats de contractació de l'Estat. "Hi participen més de 400 entitats que generen uns 2.000 contractes, un 65,8% dels quals es fan amb sales", ha destacat el director de l'ICEC, Miquel Curanta. El MMVV té enguany un pressupost de 825.000 euros.
Les estrenes, un terç de la programació
La programació de la 34à edició del MMVV inclou cinc coproduccions d’entre les 16 estrenes de disc o d’espectacle en directe, gairebé un terç del total de les propostes que es podran veure. Moltes són propostes desconegudes pel gran públic i inèdites a Catalunya. Marc Lloret explicava aquest mati que enguany han rebut un grandíssim nombre de propostes (més d'un miler), moltes d'elles ajornades per l'efecte de la pandèmia, i amb molt pes d'artistes desconeguts entre la cinquantena d'escollits.
D'altra banda, enguany l’aposta per col·laborar en noves produccions és evident i, a part del concert inaugural de Núria Graham, el MMVV produeix també la posada en escena del debut en solitari d’Ernest Crusats, ex-líder de La Iaia. Juntament amb l’Espai Marfà de Girona, ha apostat per propostes més innovadores, tant en l’aspecte formal com en el tècnic i artístic, com són les de b1n0, Zb·Yu·Ra o XY. La cantautora Núria Graham protagonitzarà el concert inaugural estrenant el disc Cyclamen amb el que arrenca, just després, una gira pels Estats Units fins a finals d’any. El guitarrista Chicuelo presentarà el seu disc Caminos, acompanyat de violoncel, bateria i ball.
L’experimentació electrònica enfocada al club de b1n0, la intimitat sonora d’Arnau Obiols, el treball d’enregistrament de diversos espais naturals de XY (Laura Cruells i Marçal Ayats), o el jazz avanguardista de Zb·Yu·Ra (del trio Ramon Prats, Yuhan Su i Zbigniew Chojnacki), també arriben en forma de projectes nous que veuran la llum per primera vegada a Vic. Alba Morena debuta amb el seu primer àlbum, Las Dos Edades, produït per Marcel Bagés i David Solé, que també l’acompanyen en directe, i el debut en solitari del cantaor Pere Martínez (Aurora) estrena Records, una reinterpretació des del flamenc de cançons populars catalanes d’autors com Llach, Serrat o Maria del Mar Bonet.
Per la seva banda, Rombo presentarà les cançons del que ja és el tercer disc, igual que ho farà L’Hereu Escampa amb el seu Futur Ancestral. Presenten també noves cançons Le Nais, que ha actuat en la present edició del Primavera Sound, Dani Nel·lo i el seu trio de jazz, Miquel Serra amb el seu pop íntim i Aiala & Eltornado, donant continuïtat al seu àlbum de debut 2021: an Earth Oddity. En la programació del festival oberta al públic, Lali BeGood estrenarà l’espectacle familiar Dins el Jardí Secret, un viatge per les emocions de la protagonista, acompanyada d’elements visuals i tecnològics que diluiran la barrera entre el públic i l’escenari.
Retorn dels artistes internacionals
En la programació professional es recupera la presència d’artistes internacionals, posant el focus a França, amb l’occitana Júlia Pertuy, SUN, Gatica i Duo du Bas. En col·laboració amb el govern d’Andorra, el pianista Kic Barroc tocarà a duo amb el saxofonista francès Baptiste Herbin, homenatjant l’antic Festival Internacional de Jazz d’Escaldes-Engordany.
De la resta de l'Estat, i gràcies als acords de col·laboració amb les comunitats autònomes, es podrà conèixer l’experimentació sonora en la música tradicional local, amb el trio gallec Caldo, els germans murcians Maestro Espada i la madrilenya María de la Flor. En euskera s'hi veurà la sensibilitat jazzística d’Idoia i el “trap radikal” dels navarresos Chill Mafia, mentre que de la País Valencià hi haurà el pop electrònic d’Aina Palmer i el rock indie de Joe Pask, entre altres. De Mallorca hi haurà el contrabaixista mallorquí Pere Bujosa que, amb el seu trio, factura un jazz fresc amb tocs d’electrònica i rock, i Miquel Serra, que presentarà noves cançons de caire íntim però en les que ha abandona una mica la guitarra espanyola en favor del piano i els sintetitzadors.