Diverses poblacions del Maresme han programat aquest cap de setmana un conjunt d’activitats i propostes per promocionar el seus espais patrimonials i culturals. Les activitats s’emmarquen dins una iniciativa que se celebra a tot Europa, les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea per donar a conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural. El lema d’aquest any és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació i que, actualment, es continuen mantenint.
Mataró torna a l’època de la industrialització. Proposa un recorregut per conèixer algunes de les fàbriques emblemàtiques de la ciutat i entendre els processos d'elaboració del gènere de punt, l'evolució de les màquines utilitzades en el tèxtil, la importància del moviment obrer i el cooperativisme d'inicis del segle XX, que tindrà lloc el dissabte a les 11h. També dissabte es faran visites guiades al campanar de la basílica de Santa Maria de Mataró, a la Vil·la romana de Torre Llauder i a l’exposició “Expedient 2619. Art en dipòsit”, a més de portes obertes al conjunt barroc dels Dolors. Diumenge hi haurà un taller familiar sobre els tresors d’Iluro a Can Serra, una activitat familiar a Ca l’Arenas i una visita guiada a Can Marfà sobre la importància del gènere de punt.
La Fundació Palau de Caldes d’Estrac organitza, el dissabte 14, la presentació del Centre d’Estudis Locals Astaracum a les 11h i un itinerari pels dos passejos de Caldes a les 11.45h. Diumenge a les 12h ofereix una visita guiada a la sala “Un pare pintor, un fill poeta” i a la sala de l’arxiu personal de Josep Palau i Fabre.
A Arenys de Mar està prevista una conferència sobre la figura de l’arquitecte Cèsar Martinell i les seves intervencions a l’església de Santa Maria, el divendres 13 a les 20h. També a l’església s’hi faran visites guiades al retaule barroc el divendres i el dissabte. A Canet de Mar també aposten per una visita guiada, però en aquest cas per conèixer on vivien els patrons i navegants canetencs del segle XVIII. Serà el diumenge 15 a les 9.30h.
A Premià de Mar tenen un bon nombre de propostes per commemorar les jornades. Al Museu de l’Estampació s’hi celebren, el dissabte 14 d’octubre, dues activitats: a les 12h, un taller per tenyir roba amb la tècnica del “tie-dye”; i a les 19h, un tast de vins de la DO Alella. També organitza un joc del patrimoni premianenc virtual amb l’objectiu de fotografiar els elements arquitectònics i patrimonials del municipi.
Encara a Premià però al Museu Romà, el dissabte a les 17.30h tindrà lloc un espectacle de màgia “a la romana” per a tota la família amb el mag Jordi Pota i, a la Biblioteca Martí Roselló, un taller familiar per fer un mosaic romà el diumenge a les 12h. També organitza una ruta guiada pel Premià antic el diumenge 15 a les 10.30h.
Cabrils opta per la gastronomia: presentarà els receptaris més antics de la cuina catalana al restaurant Can Rin, una activitat que repetirà diumenge i dilluns. Vilassar de Dalt també s’enfoca a la gastronomia amb un tast de vins de la DO Alella amb concert de Jordi Lanuza.
Masnou proposa dues activitats: una exposició sobre el laboratori tècnic i experimental de la Casa del Marquès durant la Guerra Civil espanyola, que es podrà veure fins al 12 de novembre, i una jornada de portes obertes per conèixer cinc eixides amb els seus respectius safareigs on s’hi faran diferents propostes culturals.
El dissabte 14 d'octubre, Vilassar de Mar es converteix en un testimoni viu de la seva història romana. Al jardí del Museu de la Marina s’hi faran durant el matí tallers infantils de mosaics i llànties, experimentant les tècniques que empraven a l’antiga Romà. A les 17.30h, està prevista una xerrada titulada "La navegació en època antiga", a càrrec d’Agustí Martín, i a les 18.30h, una altra conferència anomenada "El passat romà. Vestigis arqueològics de Vilassar de Mar", impartida per Marta Nolla. La jornada clourà a les 19.30h amb la recreació històrica titulada "Titus Manilius. Designator", un monòleg que il·lustrarà sobre la importància dels rituals i les cerimònies en l’època romana.
Calella també té multitud d’activitats, començant per jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana, des de divendres fins diumenge. Divendres també organitza, a les 20h, una ruta per descobrir els antics oficis i professions de Calella. Dissabte a les 18h aposta per una visita comentada a l’exposició temporal “Bolsilibros”, al Museu del Turisme, i diumenge les visites es traslladen al jaciment romà del Roser.
Des del 1991
Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Es tracta d’una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra des del 1991 a Catalunya. Durant uns dies, i de manera simultània, centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori obren les seves portes i organitzen activitats per donar a conèixer el nostre passat i la nostra identitat cultural.