No es presenta a ell mateix com a tal, però per explicar què és el LAVS es pot ben dir que seria com un Sònar però en versió mataronina i maresmenca. Un festival de tecnologia, art i música, mesclats i interactuant i alhora un aparador avantguardista que s’instal·la de l’1 al 10 d’abril en un entorn patrimonial únic com és La Presó, seu del Mataró Art Contemporani. És la tercera edició del LAVS, acrònim de Laboratori d'Art Visual i Sonor i es planteja amb un format híbrid: real, físic i palbable per una banda, virtual i global gràcies al metavers per l’altra.
El LAVS explora la relació entre la imatge i el so des de diferents corrents artístics: projeccions, vídeo mapping, vídeo creacions, instal·lacions, obres interactives o performances, barrejades amb experimentació sonora realitzada de manera sintètica. El festival també aprofundeix en les noves tecnologies com a forma d'art contemporani, com ara els videojocs, la programació, la realitat virtual o la robòtica.
Les exposicions i l’art en directe són els grans protagonistes del LAVS. El públic pot assistir a sessions de creació d'obres artístiques en temps real, com ara vídeo mapping o directes d'electrònica, on els artistes proposen peces úniques i irrepetibles. També hi ha exposicions de videoart i obres interactives a les instal·lacions del festival.
Art immersiu, reactiu i generatiu
Les peces immersives, reactives i generatives d'artistes nacionals i internacionals ompliran les sales de la Presó de Mataró, tot explorant la relació entre les noves tecnologies i l'art interactiu. Joves creadors locals formats al Tecnocampus, el parc tecnològic de la ciutat, compartiran espai amb artistes internacionals com Mohsen Hazrati, que presentarà un projecte artístic interactiu creat a l'institut d'art i cultura Espronceda i NUBIA (NFT Universe in Blockchain for International Artists) .
Un altre dels objectius del festival és reforçar la interacció entre els artistes, les obres i el públic. Per això es programaran tallers, taules rodones i conferències per a qualsevol persona interessada en disciplines artístiques relacionades amb el món visual i sonor.
I com el Sonar, el festival de casa també té el LAVS Kids, una jornada pensada com a espai familiar per a que grans i petits puguin gaudir de la cultura d'una manera diferent, a través de tallers i instal·lacions reactives, videojocs, realitat virtual, vídeo o música. Per exemple, Mónica Rikic, artista electrònica i programadora creativa guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2021, dirigirà un taller infantil per a la creació col·laborativa d'una escultura sonora.
De la presó de Mataró al metavers
La tercera edició del LAVS es podrà seguir en streaming en obert a través de Twitch, i també tindrà la seva rèplica al metavers. Així, es podrà assistir al LAVS i participar a les seves activitats des de Sansar, la xarxa social de realitat virtual desenvolupada per Second Life. L´espai de VR del festival ha estat dissenyat per l´estudi d´arquitectura digital Post-Norm de Nova York, en conveni amb l´empresa de realitat virtual VRNRG. Aquesta experiència de realitat virtual també es podrà visitar a la botiga Goufone de Mataró des del 25 de març.
La música electrònica més experimental
Fins a catorze artistes del circuit electrònic nacional i internacional presentaran les seves propostes de música experimental al festival LAVS, en concerts en directe que es programaran al llarg de les diferents jornades: Miguel Souto, Iou3r, Balago, Bambooh, Marc Nürel, Linalab, Turbulent , QBRNTHSS, Surolla, The Sickbeat, Dj Sher, iLLRa musiqein, Dune Ëden y Cine Núria.