La 12a edició del festival internacional de fotografia analògica de Vilassar de Dalt (Maresme) 'Revela't' se celebrarà del 12 de maig al 16 de juny i comptarà amb una trentena d'exposicions de noms com Cristina de Middel, Richard Renaldi i Quim Vives. En concret, la mostra principal serà la retrospectiva 'Cartas al Director' amb els tres últims treballs de De Middel, que serà homenatjada. Renaldi portarà l'aclamada sèrie 'Touching Strangers' on ajunta desconeguts en retrats únics, la taiwanesa Annie Wang reformularà la maternitat amb 'The Mother as a Creator' mentre que l'argentí Ignacio Coló 'Eduardo & Miguel', retrata dos bessons que mai s'han separat des que van néixer. Vives presentarà imatges del rodatge de 'La societat de la neu'.
Entre les exposicions més destacades que s'oferiran al festival de Vilassar de Dalt també hi haurà la dupla holandesa Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek amb la serie 'Exactitudes', un registre antropològic dels intents de les persones de distingir-se dels altres assumint una identitat de grup.
La 12 edició girarà al voltant del concepte d'identitat, entesa com un tema "ampli, complex i polièdric". "Una celebració de la diversitat i una afirmació d’allò universal que ens connecta. El Revela’t pretén ampliar aquesta idea i representar-la des de perspectives actualitzades", han explicat en un comunicat.
Altres noms propis de l'edició de 2024 seran la a documentalista txeca Dita Pepe amb la sèrie 'Self Portraits 1999-2023', explorant de manera sistemàtica qüestions socioculturals relacionades amb la identitat i el gènere, incloent la seva pròpia identitat; la britànica Roman Manfredi amb l’exposició 'We/Us. Butches and Studs from Working Class Backgrounds Within the British Landscape', un projecte intergeneracional de fotografia i història oral que celebra la presència no documentada de butches i studs -lesbianes d'aparença i estètica masculina-; el britànic Curtis Hughes amb 'Modern Love' que explora meticulosament l’evolució de les dinàmiques de l’amor al món contemporani, liderat per la tecnologia i el sempre canviant panorama social; i el projecte del fotògraf sirià Serbest Salih 'Sirkhane DARKROOM', un taller social de fotografia analògica per a nens situats a prop de la frontera turco-siriana.
En el terreny d'artistes catalans, a banda de la feina de Vives amb l'exposició al voltant del film de J.A. Bayona, Jordi Baron exposarà la seva documentació al voltant del procés de buidat de pisos i cases de Barcelona després de la mort dels inquilins. També hi haurà l’alemany resident a Barcelona Gunnar Knechtel -guanyador del Visionat de Portafolis 2023- amb l’exposició 'Fronton Walls in Spanish Villages' sobre aquest mur que és testimoni silenciós de la història dels pobles d’Espanya.
Finalment, hi haurà espai per 'Fotoramblas' de la Col·lecció Santos Montes, una mostra important de la vida entre els 50’s i els 70’s a Barcelona fotografiada per aquest estudi fotogràfic especialitzat en retrats situat a les rambles o '1977. Se Destapa la Libertad' de l’argentí resident Barcelona Oscar Laser, que va fotografiar per diferents mitjans els clubs i les festes durant “el destape” després de la mort de Franco. Per últim, s’exposarà 'La imatge perduda. El Vilassar de fa cent anys en cent imatges' de la mà de la Col·lecció Sala Losdijck.
El festival impulsarà activitats paral·leles durant la Main Week, del 20 al 26 de maig. La convocatòria oberta per exposar al 'Revela't' ha incrementat el nombre de candidatures, enguany s'han rebut 638 projectes de 59 països diferents.