La Rierada: Vilassar de Mar ho fa diferent per Sant Joan

Cugat Comas

La Rierada: Vilassar de Mar ho fa diferent per Sant Joan

La Rierada està del tot consolidada com a model singular de Festa Major: divideix la localitat per sectors que ‘competeixen’ per guanyar

Des de la festa popular s’ha donat relat a tota la Festa Major

Vilassar de Mar ‘is different’. La localitat maresmenca pren protagonisme cada juny quan fa la seva Festa Major de Sant Joan però en un moment que moltes de les festes i programes semblen calcades de municipi en municipi ja fa 9 anys que a Vilassar van decidir-se per un model de festa major popular, empeltat amb l’oficial, que és tot un èxit i passa per ser el més singular de tota la comarca. Insistim, aquest 2023 serà tot just el novè any que a Vilassar hi haurà Rierada i el municipi dividit en tres sectors, en tres oficis, en tres equips que ‘competeixen’ per guanyar. Perquè d’això va la Rierada, la raó per la qual Vilassar de Mar és diferent

En Luard Silvestre és un dels membres que va impulsar La Rierada el 2015 i que l’han seguit impulsant. “Buscàvem un fil conductor de la Festa Major que tingués un rerefons històric i amb l’ajuda del Centre d’Estudis Vilassarencs vam idear aquesta divisió entre pescadors, mestres d’aixà i pagesia. Des del primer any la festa popular va ser un èxit que ha involucrat moltíssima gent en l’organització de la pròpia festa”, explica. Vilassar de Mar es divideix literalment per tres. Tres zones, amb el seu color propi. Un color per equip com a Granollers, els carrers decorats com a Gràcia, els veïns fent sopars a la fresca i unint-se com amb les antigues revetlles… la Rierada va néixer d’una mena de poti poti d’idees i ha acabat per consolidar-se com un element molt potent.

  • Tota la informació i els actes de La Rierada, que comença aquest cap de setmana, es poden trobar aquí
Revetlla de la Rierada


A vegades se l’ha presentat com una festa alternativa i no és així. De fet tot i que impulsada des de baix, la Rierada té com a curiositat que és des de les festes alternatives que s’ha generat el marc hegemònic de la Festa Major. S’han ‘inventat’ un relat que ara vertebra tot el Sant Joan fins al punt que l’Ajuntament es decora amb els colors i motius de l’ofici guanyador de l’any anterior i la Festa Major acaba amb el castell de focs que guarda el veredicte de l’any: tot Vilassar de Mar està pendent del darrer petard que explota al cel de la platja el darrer dia perquè segons el seu color se sabrà si l’any ha estat pels pagesos, pels mestres d’aixa o pels pescadors. 

Qui guanya és Vilassar

Mocadors dels tres colors al coll, samarretes fetes amb el mateix motiu, els carrers guarnits, sopars a la fresca. Es competeix en base a una sèrie d’activitats i proves però més que un dels oficis o sectors, qui guanya és Vilassar de Mar. La Rierada contribueix, expliquen els seus impulsors, a “implicar i augmentar la participació activa dels i les vilassarenques, fent arribar, alhora, al màxim de gent possible el passat històric de la vila i reforçant la identitat del poble i la seva cohesió”. En Luard admet que “és una feinada i un sobreesforç, però quan arriben les dates i veus l’èxit dels actes és tota una recompensa i tot plegat amb base popular, rearmant el poble”.

rierada mapa


LES CLAUS

  • Vilassar de Mar es divideix en tres sectors, cadascun amb la seva riera.
  • Cada sector representa a un dels principals oficis que es desenvolupaven a Vilassar de Mar al segle XVIII
  •  Els Pagesos i Pageses (color verd, amb la imatge d’una forca)
  •  Els Pescadors Contrabandistes (color blau i la imatge d’un peix)
  •  Els Mestres d’Aixa (color taronja i la imatge d’una corda)
  •  Els tres sectors han de competir entre ells per tal d’aconseguir el màxim de punts possibles
  •  El darrer coet dels focs indica, amb el color, el sector guanyador de l’any
  •  El guanyador guarneix la façana de l’Ajuntament de Vilassar l’any següent

Etiquetes: