Tres exposicions a Mataró pels 175 anys del primer tren

Redacció

Tres exposicions a Mataró pels 175 anys del primer tren

El Museu de Mataró, l’Arxiu Comarcal del Maresme i el Museu Arxiu de Santa Maria se sumen a la celebració especial d’aquest any

A mesura que s’acosta el dia 28 d’octubre, la temperatura de la celebració dels 175 anys del primer ferrocarril de la península va amunt. A setmana i escaig de la celebració, Mataró estrena en el lapse de 24 hores fins a tres exposicions temàtiques sobre l’efemèride. El Museu de Mataró, l’Arxiu Comarcal del Maresme i el Museu Arxiu de Santa Maria seran tres punts a visitar els propers dies, setmanes i mesos de temàtica ferroviària.

Can Serra i Can Palauet, a la part de dalt i de baix de la Plaça de l’Ajuntament, compartiran exposició doble. El Museu Arxiu de Santa Maria es fixa amb la locomotora Mataró com a icona.


L’exposició del Museu de Mataró


La part de l’exposició “Barcelona – Mataró, 1848. El tren del Maresme” que es podrà veure a Can Serra del Museu de Mataró, se centra en la descripció del context històric, econòmic, social  i cultural de la capital del Maresme a mitjans del vuit-cents; dels ideals de progrés que van motivar la iniciativa de la primera línia de ferrocarril, a partir de la figura del seu impulsor, Miquel Biada, en el context d’una classe burgesa emergent. I també narra l’impacte que tindrà  l’arribada del tren a una ciutat com Mataró en ple procés de transformació d’una economia tradicional basada en l’agricultura i la manufactura, a una economia en el context de la primera revolució industrial, amb les seves llums i les seves ombres.

La mostra exhibeix un conjunt d’objectes i documents procedents dels fons del Museu de Mataró, que es complementen amb d’altres procedents de diverses institucions culturals i col·leccions particulars, com la Biblioteca de Catalunya, la Fundació Iluro, el Museu Arxiu de Santa Maria, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, entre d’altres.


L’exposició de Can Palauet


L'exposició, organitzada per l’Arxiu Comarcal del Maresme a la seva seu (Can Palauet), se centra a presentar una visió panoràmica dels 175 anys d’història ferroviària al Maresme, eminentment documental i gràfica, a partir dels fons que conserva l’arxiu. Aquesta panoràmica s’inicia en la figura del promotor Miquel Biada i en la seva experiència en relació amb les línies ferroviàries cubanes, per presentar la posada en funcionament de la primera línia de la Península entre Barcelona i Mataró el 1848, així com les seves ampliacions fins a Arenys de Mar (1857), Tordera (1859) i l'entroncament (1862) per enllaçar amb França.

També hi ha algun petit tast d’enginyeria ferroviària (túnels, ponts, sistemes de senyalització i comunicació, parc de locomotores i cotxes), així com la rememoració d’alguns dels aniversaris que s’han celebrat a partir de la data de la inauguració de la primera línia de la Península, el 28 d'octubre de 1848.

Tot el relat s’ha desenvolupat a partir de documentació de diferents fons documentals històrics que custodia l’Arxiu Comarcal del Maresme com per exemple el de l’Ajuntament de Mataró, el del Districte Notarial de Mataró, la col·lecció de mapes i plànols històrics de diversa procedència, la Col·lecció Joan Comas i Pujol que va ser el comissionat municipal dels actes del centenari del primer tren el 1948 i sobretot la recentment ingressada col·lecció de documents ferroviaris de Xavier Nubiola de Castellarnau que conté més de 5.000 documents de temàtica ferroviària, sobretot de la Línia que avui coneixem com R-1. La mostra es complementa amb projeccions audiovisuals i amb alguns objectes originals que permeten recrear l’ambientació d’època i un espai de jocs infantils amb retallables i un joc gegant de cerca i troba pel gaudi i aprenentatge dels més menuts.


L’exposició del Museu Arxiu


Amb motiu de la commemoració del 175è aniversari del primer tren de la península, el dijous 26 d’octubre, a les 19:30 h, s’inaugurarà al Museu Arxiu de Santa Maria l’exposició La locomotora Mataró: una icona de la ciutat. La mostra se centra en la primera locomotora de la línia de ferrocarril Barcelona-Mataró, batejada justament amb el nom de la nostra ciutat, i en la manera com ha estat representada en múltiples suports: fotografies, postals, cartells, segells, medalles, maquetes, targetes comercials, pamflets publicitaris, il·lustracions de premsa, dibuixos, pintures, auques, insígnies, calendaris i objectes de tota mena. Fins al punt que la seva imatge, associada al progrés, ha esdevingut, especialment des de la celebració del Centenari l’any 1948, una icona de la ciutat. I és que l’estampa de la màquina Mataró amb la seva carbonera i el seguici dels tres vagons, forma part indestriable de la representació genuïna de la capital del Maresme. 

El Museu Arxiu de Santa Maria - Centre d’Estudis Locals de Mataró s’afegeix, així, a l’efemèride amb una exposició de la fabulosa diversitat d’objectes i il·lustracions que han reproduït la locomotora Mataró, amb aportacions de fons propis i de notables col·leccionistes. La mostra restarà oberta fins al 24 de novembre tots els dimarts, divendres i dissabtes, de 6 a 2/4 de 9 del vespre.