Parlem de carnavals, que n’és temporada. “Però no és la setmana que ve?”, pot preguntar amb raó algun lector d’aquests que tenen el calendari i l’agenda al cap. I tindrà més raó que un Sant. Carnaval és el cap de setmana que ve, dijous llarder és el 24 i el dimecres de cendra el segon dia de març. Per què parlem de carnavals, llavors? Per si podeu i voleu anar a algun dels millors que es fan a Catalunya, aprofitant que la Covid els deixa recuperar. Perquè tingueu dies per preparar la sortida si voleu escapar-vos-hi
De carnavals, a Catalunya, n’hi ha de tots tipus i colors. Amb bona lògica, cada terra fa sa guerra i per carnaval tot s’hi val. Qui vulgui fer proselitisme i militància local, sempre pot quedar-se a casa. Però qui vulgui anar a un dels destacats que apunti, que té tres opcions.
Els millors carnavals de Catalunya
- El Carnaval de Vilanova
- El Carnaval de Solsona
- El Carnaval de Sitges
Tres carnavals ben diferents, tots tres recomanables i qualificats de patrimoni festiu català, tres carnavals també amb els seus rituals característics i tres experiències per gaudir també en parella, família o grup d’amics.
Vilanova: Les comparses i els caramels… i el ritual més diferent
Comencem per Vilanova i la Geltrú, que té una de les festes més distingides (incloent-hi les majors i fins i tot la pròpia Patum) del calendari català. És un Carnestoltes històric per format, amb alguns actes realment espectaculars i nodrits com els coros i les batalles de caramels però que val la pena d’endinsar-s’hi perquè bona part de la gràcia és que manté els matisos, els detalls, l’encanteri de les coses fetes artesanes, de poble, petites.
L’acte estrella del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, una celebració d’etiqueta i música és la celebració de les Comparses el diumenge de Carnaval al matí, quan milers de participants llencen caramels arreu de la ciutat. Es calcula que hi poden participar més de 15.000 persones, amb les seves danses i rutines. Una exhibició, el moment més destacat d’una festa amb actes per a tota la família, al·licient perfecte per anar al Garraf.
- I si aneu a Vilanova, heu de menjar…El temps de carnaval coincideix en el calendari amb el màxim apogeu del xató, en temporada de xatonades. Qui es pensi que qualificant-ho o limitant-ho a “una amanida” desacreditarà el plat és que desconeix com hi militen i que bé que el poden fer, dels detalls i tocs a sobretot la pròpia salsa, un bon xató per part d’un vilanoví. Sensacional repertori de restaurants de gamma diversa on en podrem gaudir.
Solsona: el ruc, els gegants bojos i un carnaval sense disfresses
El Carnaval de Solsona és el més diferent de tots els altres. Per començar si el que us encanta de la festa és el disfressar-vos de coses enginyoses us heu equivocat si penseu en la preciosa capital del Solsonès. El Carnaval de Solsona és el més folklòric i mític, gràcies al corpus d’actes, tradicions i imatgeria popular creada ad hoc a la ciutat pel mestre. De Solsona venen les inspiracions de bona part de les festes d’aquí, com la idea del Desvetllament Bellugós o la implicació d’imatges en la festa del tot s’hi val.
Manuel Casserres, el millor artesà creador de figures que hi ha hagut, a Mataró ens va fer el Drac, l’Àliga o arreglats els Gegants però a casa seva va ser profeta i va nodrir el Carnaval de diverses figures úniques i gracioses, des dels Gegants bojos que voltegen estabornint el personal amb els braços mòbils (i que n’hi ha una desena) al ruc que, mentre tothom canta, es penja de dalt del campanar remembrant la mateixa llegenda que a Vilassar de Mar. Solsona són els grups vestits amb bates de coloraines, desfilades o el dimecres de cendra. Un compendi sensacional imprescindible si els petits i petites de casa, com passa sovint, són addictes a la cosa dels gegants.
- I si aneu a Solsona heu de menjar… Anar a Solsona val la pena sempre, perquè és una de les capitals més maques de Catalunya. També val a dir que sempre s’hi treu el ventre de pena de primera. Menjar pre-pirinenc, fet amb coneixement i sense presses. Un bon tec a la Mare de la Font, un dels seus restaurants de més anomenada i tradició familiar és sempre un bon consell si vas, si vens o si hi passes.
Sitges: les grans desfilades, el carnaval més brasiler
Si se’ns hagués acudit citar Vilanova i la Geltrú i no Sitges vés a saber si a Enjoy haguéssim començat amb algun conflicte diplomàtic. Més enllà de la rivalitat que es tenen, seria injust no ressenyar i recomanar un cap de setmana complet (i si és allargat a dimarts millor) a Sitges pel seu Carnaval. És el més brasiler o canònic, en el sentit de desfilades i música i xou dels tres que es recomanen. Els de l’Empordà i la Costa Brava, que molts s’han ajornat, seria els que s’hi assemblen més.
El Carnaval de Sitges són aquestes desfilades, magnificades per l’atractiu i la vida de visitants i turisme que ja té de per sí la localitat. La festa es nota per arreu, es viu a diferents nivells i pren cos amb les dues grans desfilades del programa. Les seves són les millors rues, aquest cop arran de mar. Les de diumenge i sobretot la de dimarts, de l’Extermini, són probablement els actes carnavalescos més massius. De la seva magnitud en poden parlar, per fer-nos-hi a la idea, les normes d’aquest any: cada colla podrà tenir un màxim de 125 participants i no podrà haver més de 41 carrosses. Multipliqueu i imagineu. Aneu a Sitges, si podeu!
I si aneu a Sitges heu de menjar... Si us diuen de menjar xató, feu-ho. També és seu i poden ofendre’s si els dieu que vau llegir que era de Vilanova. Si voleu variar, és recomanable tirar de l’ampli catàleg comarcal perquè tornem a tenir un reguitzell de restaurants de primeres per confiar-hi. L’arròs a la sitgetana, que és una mena de mar i muntanya al que saben afegir-hi un toc especial, pot marcar un abans i un després en el vostre historial d’arrossos. Ah, i per beure: malvasia. Fa carnaval a més, juganera i generosa. Ja veureu.