Ningú li negarà al panettone el seu origen italià, però a hores d’ara ja es pot considerar aquest postre com quelcom tradicional del Nadal d’aquí, quasi al nivell dels torrons o les neules. La seva popularitat només fa que créixer i és que aquest pa dolç, de molla i gran tendresa agrada a pràcticament tothom quan és bo, de qualitat, artesanal.
Passa però amb panettones el mateix que amb altres dolços tradicionals i lligats a una data i un costum festiu: que l’alta demanda fa que se’n produeixin alguns de qualsevol manera, industrials, amb processos mecanitzats i ingredients pel boc gros. A Itàlia se n’han adonat i hi ha associacions que vetllen per defensar que panettone de debò és l’artesà, el que compleix una sèrie de requisits i paràmetres.
No tots els panettones són iguals i segons quin ni tan sols hauria de rebre aquest nom. Qui en pot parlar amb més autoritat a Mataró és Antoni Pons, mestre pastisser de la Sacher. “El treball de la massa mare és clau, el llevat natural, les fermentacions, treballar amb els temps. És un treball de dies que requereix de la màxima atenció i que no es pot comparar amb l’elaboració industrial”, explica.
El procés d’elaboració de cada Panettone a la Sacher és complex, llarg i exigent. No és cap miracle: rere el seu èxit hi ha molta investigació, molt de mètode i el millor producte.
Com és un panettone de qualitat?
- Artesà 100%
- Elaborat exclusivament amb massa mare.
- Sense cap conservant ni additiu.
El propi Pons ha viatjat a Itàlia a perfeccionar el seu coneixement del postre, amb el compromís de tornar a fer el panettone més buscat de la comarca. El seu no només és un panettone com han de ser els panettones, també s’ha convertit en un producte de culte per moltes famílies que ja no conceben el Nadal sense un panettone artesà excel·lent presidint-ne les postres. Qui en vulgui, que vetlli per reservar-ne algun. Perquè volen!
Cada mataroní, cada família, cada casa, cada àpat on es tasta un panettone de debò, artesanal i únic, és un lloc més on s’estén la devoció per aquest postre nadalenc de forma genuïna i fidel a la tradició i la qualitat artesanal que ha de tenir un bon panettone i no un de qualsevol.
Recomanacions: com s’ha de menjar el panettone?
- Consum abans de 20 dies des de l’elaboració.
-
Conservar a una temperatura de 18 a 22 graus.
-
Consumir a 25 graus.