Els productes integrals ens ajuden a portar una alimentació més saludable, amb més fibra, alhora que conserven totes les propietats que es perden en el procés de refinació del gra per aconseguir el típic arròs blanc que sol predominar a l’hora d’escollir-ne un o l’altre.
Tot i això, és important tenir en compte la variant integral per descobrir una opció diferent i que ens aportarà un gran número de beneficis a la nostra dieta setmanal, a més de saber uns quants trucs per cuinar-lo de forma adient.
Trucs per cuinar arròs integral
El seu procés de cocció és més complex que el de l’arròs blanc, però res que no puguem solucionar al emprar una mica més de temps en la seva preparació. Per començar, cal saber que és recomanable rentar-lo molt bé abans de cuinar-lo. Un cop ho tinguem, preparem una olla amb abundant aigua i mentrestant podem saltar en cru l’arròs a una paella durant un parell de minuts amb oli d’oliva verge extra, per poder potenciar així el seu sabor.
Quan l’aigua de l’olla estigui bullint ja podem afegir-hi l’arròs poc a poc. El deixem bullir durant uns 30 minuts aproximadament i en cas de que l’aigua s’evapori afegim més perquè l’arròs no es quedi sol a l’olla. Finalment, quan acabi el temps de cocció, el retirem i tastem per descobrir si té un sabor tendre però lleugerament cruixent al centre, com en el cas de la pasta “al dente”. Buidem l’aigua de l’olla i tornem a ficar allà l’arròs durant uns 5 o 10 minuts fins que es termini de coure i tota la humitat s’evapori. Ja podem menjar-lo, sol o bé acompanyat de qualsevol ingredient que preferim!
Beneficis de l’arròs integral
- Aporta vitamines: sobretot del grup B (B1, B2, B6) i E, a més de greixos saludables (una quantitat més baixa que la d’altres tipus d’arròs).
- Conté proteïnes i minerals, especialment potassi, fòsfor i magnesi.
- Font d’energía: per aportar hidrats de carboni complexos, que proporcionen glucosa a l'organisme i així s’eleven els nivells de sucre a la sang.
- Sensació de sacietat més perllongada: ja que el seu tipus de cereal és d’absorció lenta i tardem més en digerir-lo, així que la sensació d’estar tips dura més.
- No conté colesterol ni gluten: és apte per a celíacs.
En línies generals, l’arròs integral conserva millor que el blanc les seves propietats, ja que en el procés d’extracció fins que arriba a la nostra taula no s’elimina del tot la seva càscara dura que el protegeix quan es troba a l’espiga (per aquest motiu té un aspecte més marró que l’arròs blanc). Quant al seu consum, els experts aconsellen menjar-lo un parell de cops per setmana, però si ens fixem en les cultures asiàtiques veiem com el mengen gairebé cada dia (com nosaltres el pa), per la qual cosa no és perjudicial augmentar la quantitat d’arròs que consumim si la resta d’aliments es presenten de forma equilibrada a la nostra dieta.