23 municipis de la costa catalana com Mataró participen aquest estiu en el moviment Banderes Verdes d'Ecovidrio, l'entitat encarregada de la gestió del reciclatge de vidre a l'estat espanyol. A través d'aquesta iniciativa es vol incentivar el reciclatge i, alhora, reconèixer l'esforç tant dels ajuntament com de l'hostaleria, que és el sector que genera més de la meitat dels envasos de vidre d'un sol ús. "És un estiu que toca més que mai preservar la nostra salut, però no podem abaixar la guàrdia i també la salut del planeta és important", afirma la gerent d'Ecovidrio a Catalunya, Silvia Mayo. Des de l'entitat asseguren que l'esforç de l'hostaleria "en tots els àmbits de gestió" els fa un "aliat estratègic" en la lluita contra el canvi climàtic.
La vintena de municipis catalans participants en aquesta edició de les Banderes Verdes apleguen més de 2.600 establiments que rebran al llarg d'aquest estiu la visita dels informadors d'Ecovidrio per conscienciar-los sobre la necessitat del reciclatge i, en especial, de la fracció del vidre.
Passat l'estiu, l'entitat avaluarà el compromís dels hostalers i el volum de tones de vidre recollides a cada municipi per atorgar les Banderes Verdes als dos municipis amb major implicació. Actualment ostenten aquest reconeixement dos municipis de les comarques gironines: Pals (Baix Empordà) i Tossa de Mar (Selva).
"Reciclem prou bé i el sector hostaler està compromès", assegura Silvia Mayo, que destaca que tot i el descens de l'activitat econòmica per la covid-19 durant tot el 2020, la separació de residus ha continuat millorant els seus índex. "Ha disminuït la generació de residus, però s'ha seguit separant correctament", es felicita.
Qui hi participa?
A més de Pals i Tossa, enguany també participen en aquest moviment Roses, Torroella de Montgrí, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Calella, Castelldefels, Port de la Selva, Portbou, Colera, Llançà, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Pineda de Mar, Vilanova i la Geltrú, Calafell, Tarragona, Vandellós, L'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp i Mataró.
La capital del Maresme, de fet, ha estat la seu del tret de sortida de la campanya d'aquest estiu, que en el conjunt de l'estat aplega 129 municipi i més de 14.000 establiments. El regidor de Sostenibilitat i Transició Ecològica de Mataró, Xesco Gomar, destaca la importància de l'acció per tal de mantenir en tensió un sector que "ho fa bastant bé".
En el seu conjunt, però, Gomar assegura que la recollida selectiva és "un problema a la ciutat" i que cal conscienciar la ciutadania en el seu conjunt perquè els residus es llencin on cal. "Hem d'ajudar entre tots a que la ciutat estigui més neta i que cada residu vagi al seu contenidor", reflexiona el regidor.
Pel que fa al vidre en particular, Gomar entén que la quantitat de vidre que se selecciona és "molt important" però agraeix que hi hagi campanyes "per continuar explicant que hem de fer-ho bé". En aquest sentit, el 2020 es van reciclar 171.607 tones d'envasos d'aquesta fracció a Catalunya.