Batuts elaborats amb insectes, decoracions per a pastissos fetes amb impressió 3D o embalatges comestibles. Les empreses d'alimentació dedicades a utilitzar la tecnologia per millorar l'eficiència i la sostenibilitat del sector, conegudes com a 'foodtech', s'han disparat en els darrers dos anys. "Gairebé hem duplicat el nombre d'aquestes companyies a Catalunya, passant de 55 a 99", explica el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, en declaracions a l'ACN. L'impuls de la tecnologia i el canvi en el consumidor són algunes de les causes d'aquest creixement. De cara al futur, les principals tendències són l'ús de la proteïna alternativa, les dietes personalitzades, la traçabilitat dels aliments o l'automatització de la restauració.
"En general, la indústria està en un procés de transformació molt important", assegura el conseller delegat de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ), dependent de la conselleria d'Empresa i Treball. L'alimentació, el principal sector industrial de Catalunya, tampoc és aliè a aquests canvis tecnològics i, en els darrers anys, ha experimentat un "boom" d'empreses de nova creació orientades a millorar l'eficiència i la sostenibilitat del sector.
Noves tècniques agrícoles
Entre aquestes, hi ha companyies dedicades a millorar l'eficiència de les tècniques agrícoles; empreses vinculades al servei d'entrega a domicili, i 'start ups' especialitzades en la seguretat i traçabilitat dels aliments, la generació de nous productes com la proteïna vegetal o la millora del malbaratament i els rebutjos en el sector alimentari.
Un dels factors que explica aquest creixement és l'impuls de la tecnologia i el seu paper de "generadora d'oportunitats". A aquest element s'hi suma un canvi en el comportament del consumidor i la seva aposta per una alimentació més saludable i equilibrada amb menys impacte en el medi ambient.
"Cada vegada el consumidor està més apoderat. Tenim més informació i més a prop gràcies a les xarxes socials i veiem quin és l'impacte d'allò que mengem", explica el cofundador d'Heura, Bernat Añaños. L'empresa va néixer l'abril de 2017 a Barcelona i utilitza la proteïna vegetal com a alternativa sostenible als productes carnis.
La companyia va tancar 2020 amb una facturació de 8 milions d'euros i preveu incrementar els ingressos fins a un 300% aquest any. A principis de juny, Heura va recaptar els 4 milions d'euros fixats en la seva campanya 'd'equity crowdfunding' impulsada a través de la plataforma Crowdcube. Més de 3.000 inversors hi van participar, el 49% joves d'entre 18 i 30 anys i el 41% dones.
La proteïna vegetal està en auge
L'aposta per la proteïna vegetal i alternativa és "una de les primeres tendències de creixement" en el sector 'foodtech'. Un altre d'aquests exemples, més estès a escala global, és l'ús de la proteïna provinent d'algues o insectes.
Becrit va néixer a finals de 2019 i el març de 2020 va llançar al mercat el seu primer producte, un batut de proteïna elaborat amb farina d'insectes. "El nostre insecte té un alt grau de proteïna, d'entre 60 i 70 grams per cada 100 grans, és alt en Omega 3 i Omega 6, té un alt contingut en vitamina B12 i té tots els micronutrients que el nostre cos necessita, com el zinc, el magnesi, el calci o el ferro", explica el conseller delegat i cofundador de l'empresa, Sergi Playà.