El sector del comerç i la restauració de Barcelona coincideixen que cal més formació professional orientada a la digitalització i les xarxes socials, en especial després de l'experiència i els canvis que han viscut de primera mà durant la pandèmia. Així ho recull un estudi fet per l'Observatori de l'FP, que ha parlat amb més de 200 restaurants, comerços i hotels de la ciutat. La gran majoria, el 80%, demanda més formació i situa nous perfils professionals i tendències en el context postpandèmia. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que pren nota de les necessitats detectades, que permetran "afinar" les accions formatives que es fan a nivell municipal.
En el cas de la restauració, les tendències que recull l'estudi apunten cap a un augment del consum de productes frescos i de proximitat, la valoració dels productes “reals” (sense sucres, additius, conservants...) i el consum ecològic, una demanda que es considera que no està satisfeta. D'altra banda, també s'apunta al menjar a domicili a través d'una presa de comanda en línia així com sistemes per fer reserves per internet o gestionar les comandes per emportar o a domicili, la presentació de la carta, així com la informatització del servei comptable.
Cursos formatius i accions prioritàries
L'estudi planteja que es puguin fer cursos formatius descentralitzats als barris i suggereix comptar amb les associacions de comerciants i hotelers per organitzar-los. A banda, proposa la creació d'una gran plataforma de venda en línia per competir amb els gegants del sector.
Es consideren prioritàries accions formatives orientades, per exemple, a gestionar comandes via aplicació mòbil i via web pròpia, a fer comandes en línia per lliurar a domicili i també altres relacionades amb les xarxes socials, com creació, gestió i posicionament web i màrqueting en línia.