El nom d’Alta Alella és un dels més coneguts i respectats de la denominació d’origen maresmenca i quan treu novetat, cal parar atenció. Alta Alella 10 és el darrer escumós sorgit del celler, un “gir cap a l’excel·lència” que té molt de predicament al mercat internacional.
El celler Alta Alella recuperarà enguany dades de facturació similars a les de 2019 i tancarà l'any amb una facturació de prop de 2,5 milions d’euros. Aquesta recuperació s'explica, en gran part, pel "brutal" increment de l'exportació durant el darrer any de pandèmia. "És una bogeria", admet el propietari del celler, Josep Maria Pujol-Busquets. De fet, el 2022 Alta Alella podria vendre, per primer cop, més vins i escumosos a l'estranger que no pas al mercat nacional. La resposta dels mercats internacionals coincideix també amb el llançament de l''Alta Alella 10': "Estem en un procés de renovació i de recerca de productes que donin més caràcter, frescor, acidesa i capacitat d'envelliment als nostres caves".
El nou escumós, de fet, té deu anys d'envelliment –d'aquí el seu nom– i "parteix d'un criteri absolutament diferent del que han estat els caves fins ara". El celler vol encetar així "una nova via" amb la que pretén situar-se a l'alçada dels grans xampanys francesos a nivell internacional. El mercat americà, canadenc, suís, japonès o ucraïnès són els que millor han respost fins ara.
"Són mercats molt oberts i on ens sentim molt còmodes", explica Pujol-Busquets, que valora el reconeixement internacional en detriment de determinades actituds del mercat intern: "Al mercat nacional sempre hi ha la mitologia de la marca, però a fora et jutgen pel producte", celebra.
Una verema “complexa” per la sequera
Pel que fa a la verema d'aquest 2021, Pujol-Busquets recorda que aquest ha estat un any de "sequera" i avisa que no hi haurà grans produccions: "Ha estat una verema complexa". El propietari del celler detalla que serà un any de blancs "magnífics" i amb bona acidesa, però no es podran fer negres de gamma alta.