Als amants del formatge els hi agrada en qualsevol forma i varietat. Sigui suau o bé de sabor més fort, es pot menjar sol com a aperitiu, per fer una fondue o qualsevol altre plat al que li quedi bé un toc de formatge. Hi ha molts tipus diferents i avui us parlem d’una marca de Km 0 creada a Catalunya: el formatge reixagó. Amb diferents varietats i ofertes, no perdeu l’oportunitat de descobrir-lo i tastar-lo.
Reixagó i altres tipus de formatges
“Envoltada de camps i boscos, la finca es troba dins el municipi d'Olost (Lluçanès), a 100 km de Barcelona. Elaborem els formatges de forma totalment artesanal amb la llet crua de les vaques de la nostra rematada”, esmenten a la web oficial de Reixagó. Aquesta és la seva descripció i les de les altres varietats que produeixen a la formatgeria del mateix nom:
- Reixagó: formatge anyenc de sabor dolç i afruitat, intens i amb certa picor a l'escorça. Es tracta del producte estrella d’aquesta formatgeria, que dona el seu nom. Amb un mínim d’un any de curació, s’obté un formatge de pasta dura, cuita i de llarga maduració que es pot aconseguir en peces senceres de 6 kg o bé en cunyes de 300 gr.
- Reixagó Extra: formatge anyenc amb un sabor semblant al anterior però més intens. L’escorça és llisa, raspallada i de color groc-marró enfosquit per la pròpia maduració.
- Sant Ignasi: formatge de pasta tova de coagulació làctica i amb crosta de florida blanca. Textura cremosa i de gust suau al inici, que liqua i s’intensifica segons avança la seva maduració, fins a crear el punt picant que el caracteritza.
- Olost: formatge de pasta dura, de coagulació enzimàtica i de maduració mitja, amb un gust dolç afruitat que recorda a la mantega. D’escorça natural raspallada o d’escorça banyada amb ratafía.
- Olost Ratafia: formatge curat de sabor dolç i afruitat. Més intens que l’anterior però amb característiques molt semblants.
- Montreix: formatge de pasta tova de coagulació mixta, i amb crosta de florida blanca. Textura cremosa, de gust dolç i suau al inici, que s’intensifica afegint un petit punt amarg segons avança la seva maduració.
- Tou de Lluçanès: : formatge de pasta fluïda de coagulació enzimàtica, entre molt cremós i liquat, d’aroma làctica que recorda a la mantega, d’intensitat dèbil al inici, incrementant-se segons avança la seva maduració.
- Blau de Jutglar: formatge blau cremós de sabor equilibradament intens.
La formatgeria Reixagó assegura tenir les seves vaques en molt bones condicions. De raça “frisona”, totes han nascut a la finca i reben les millors cures i control. “Des de petites, se seleccionen les millors per a la seva criança i posterior munyida. Sembrem, collim i emmagatzemem a la pròpia explotació els farratges, per garantir una dieta acurada i controlada, complementa amb nutrients, tot per aconseguir la màxima qualitat de la llet”, comenten a la web. Quant a la finca, està situada al municipi d'Olost (Comarca del Lluçanès) prop del pantà i envoltada de camps, boscos; lluny de contaminacions i indústries.
Si volem comprar qualsevol d’aquests formatges per tastar-los, es pot visitar la finca o bé demanar-lo per Internet, ja que a la web oficial de la formatgeria compten amb una botiga en la que podem aconseguir cunyes, formatges sencers o bé seleccions de diversos productes per a casa nostra o bé per regalar a qualsevol amant del formatge.