La pràctica regular d'activitat física és, sense cap dubte, un dels pilars fonamentals per a mantenir una bona salut i un estil de vida equilibrat. Però en el cas de les dones, els beneficis són encara més significatius, ja que l'exercici regular pot tenir un impacte positiu substancial en el seu benestar físic i mental. Segons l'Oficina per a la Salut de la Dona (OASH), la pràctica continuada d'activitat física pot contribuir a la prevenció de moltes malalties comunes en el sexe femení, com ara les cardiopaties i els accidents cerebrovasculars. A més, també pot alleujar els símptomes de diverses afeccions, incloent-hi la depressió, la diabetis tipus 2 i la hipertensió.
Per aprofitar al màxim aquests beneficis, l'OASH estableix unes pautes concretes per a l'exercici regular. Recomanen que les dones realitzin un mínim de 150 minuts d'activitat física aeròbica d'intensitat moderada i 75 minuts d'activitat aeròbica d'intensitat vigorosa setmanalment. A més, suggerixen que s'incorporen exercicis d'enfortiment muscular almenys dos dies a la setmana.
L'activitat física és un component crucial en totes les etapes de la vida d'una dona, però es torna particularment important a mesura que es van complint anys, sobretot a partir de la menopausa. En aquesta etapa, l'OASH advoquen per incrementar tant el temps com la intensitat dels entrenaments. A més, es posa un èmfasi particular en la pràctica d'exercicis d'equilibri, ja que són especialment beneficiosos per a prevenir caigudes, un risc que augmenta amb l'edat.
L'esport en la dona sènior té una gran varietat de beneficis addicionals. Ajudar a mantenir els ossos forts és un dels principals, essent una eina eficaç per a prevenir fractures, especialment del maluc, una de les lesions més comuns i greus en aquest grup d'edat. A més, l'activitat física regular pot aliviar el dolor provocat per l'artritis en les articulacions i reduir les possibilitats de sofrir trastorns mentals.
L'exercici físic és també un potent mitjà per a combatre l'estrès i l'ansietat, que sovint augmenten amb l'edat a causa de diferents factors, com ara canvis hormonals, el dol o l'aïllament social. En aquest sentit, l'activitat física no només millora la salut física de les dones, sinó que també contribueix a la seva salut mental, proporcionant-les una via d'escapament i un sentit de benestar general.