A Mataró no es prohibirà fumar a les platges, aquest estiu. L’Ajuntament confirma que ni tan sols ha iniciat el procés previ al canvi de normativa, mitjançant ordenança municipal, que podria permetre a la capital del Maresme de seguir les passes anunciades per l’Ajuntament de Barcelona.
A Mataró l’inici de la temporada de platges (encara en temporada mitja fins a l’1 de juny, quan es passarà a alta i entraran en vigor nous serveis com la platja per gossos) no comporta cap novetat jurídica sobre el consum de tabac a les platges. Bo i ser a l’aire lliure, el fumar a la platja on a vegades la distància entre grups de persones és curta, pot causar molèsties i problemes de salut també a qui no consumeix el tabac. Pot convertir-se en el que es coneix com a fumador passiu. També hi ha l'element de l'incivisme generalitzat dels fumadors, que abondonen burilles a la sorra.
Els dos anys de temporada de platja marcats per la Covid-19, en què hi havia distàncies mínimes i informadors que les vetllaven, sí que hi va haver la recomanació de no fumar. L’Ajuntament la manté com a principi de salut pública, la recomanació.
Barcelona ha fet el pas
L’Ajuntament de Barcelona ja ha començat el procés per prohibir fumar a totes les platges aquest estiu després de la prova pilot de l’any passat en quatre dels espais. El consistori està en procés de modificar l’ordenança corresponent perquè estigui en vigor el mes de juliol, i confia tenir el suport suficient per aprovar-la.
L’Ajuntamentrecorda els efectes nocius per a la salut del tabac, però també per al medi ambient pels residus que deixa. També subratlla que la valoració que es va fer de la prova pilot de l’any passat va ser d’un 8,1 a les platges on encara es podia fumar i d’un 8,2 a les que ja eren sense fum.
En la prova pilot barcelonina es va constatar una presència molt reduïda de burilles i un grau de satisfacció molt elevat, tant entre les persones usuàries de les platges sense fum com entre les de la resta. La presència de fumadors es va limitar a un 3% d’usuaris.
Segons l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA)del 2019, un 23,9% de la població adulta fuma i ho fa un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones. S'estima que 9.030 morts anuals són atribuïbles al consum de tabac, és a dir, un de cada sis morts i 25 diàries.