Si tens estrès, ves a un bosc d'alzines. Un estudi liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) constata que una exposició de vuit hores en un bosc d'alzines mediterrànies ajuda a reduir l'estrès. El document, publicat a la revista 'Forests', ha comptat amb la participació d'investigadors del CREAF, la UAB i la Universitat de Múrcia.
L'estudi ha analitzat l'evolució del cortisol –l'hormona de l'estrès- i altres biomarcadors en un total de 31 persones a les quals se li van recollir mostres de saliva en diferents moments en què van estar exposats en un alzinar al Parc Natural del Montseny. És el primer cop que una avaluació d'aquestes característiques arriba a les vuit hores de durada, ja que fins ara només s'havien tingut en compte exposicions curtes.
La demostració científica
En l'estudi s'han estudiat tres biomarcadors: una hormona (el cortisol), un enzim (l'alfa-amilasa) i un anticòs (la immunoglobulina). Els resultats mostren, per una banda, una disminució significativa de les concentracions de cortisol a partir de la segona hora d'exposició al bosc, que es manté fins al final de l'exposició. Per altra banda, es registra un augment significatiu de l'activitat d'alfa-amilasa a partir de la primera hora d'exposició, tot i que després es manté estable. Finalment, s'evidencia una disminució significativa d'immunoglobulina a partir de la quarta hora d'exposició.
Les entitats que han participat en la investigació asseguren que la majoria d'estudis realitzats fins ara havien tingut en compte exposicions curtes al bosc. En canvi, en el present d'estudi, s'ha fet per primer cop una avaluació que arriba fins a les vuit hores d'exposició. A més, és el primer cop que es fa un estudi d'aquestes característiques en boscos de 'àmbit mediterrani.
Els boscos, eina de medicina preventiva
Un dels autors de l'article, Albert Bach, investigador del CTFC, assegura que "fem una passa més per considerar els boscos com una eina vàlida de medicina preventiva que pot ser considerada per la sanitat pública i la societat en general". Afegeix que "els boscos poden ser espais on mitigar els nostres nivells d'estrès".